Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
EDUS-INFO > Dnevni EDUS-INFO > Novosti iz obrazovanja > Izabrana novost
 
        - +   *  

Novosti iz obrazovanja

10.9.2021

Na tribini predstavljen novi studij "Mehatronika i robotika" na FSB-u

Izvor: HINA

ZAGREB, 10. rujna 2021. (Hina) - Novoosnovani preddiplomski studij "Mehatronika i robotika" Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu, predstavljen je u petak na FSB-u, nastava na tom studiju počet će u novoj akademskoj 2021./2022. godini za 60 studenata, a interes je bio veći od kapaciteta.

Tribina je održana na FSB-u u suorganizaciji Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) te Znanstvenoga vijeća za tehnološki razvoj HAZU u partnerstvu s Udrugom inovatora Hrvatske, a moderirao ju je prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije zagrebačkoga Sveučilišta Miljenko Šimpraga. Prorektor Šimpraga istaknuo je kako se, nakon stanke izazvane koronavirusom, sveučilišna tribine "Inovacije i transfer tehnologije - poticaj gospodarskog razvoja Hrvatske" prvi put ponovno održava uživo. Podsjetio je kako su na toj tribini do sada održana mnoga javna predavanja, razgovori, okrugli stolovi i radionice radi poticanja i popularizacije ideje o inovacijama i prijenosu znanja sa sveučilišta i znanstvenih institucija kao temeljima budućeg inovativnoga gospodarstva koji će Hrvatskoj omogućiti brži gospodarski razvoj.

Aktivna suradanja FSB-a i gospodarske zajednice

Rektor zagrebačkoga Sveučilišta Damir Boras istaknuo je kako je zanimanje za novoosnovani studij bilo četiri do pet puta veće od sadašnjih kapaciteta jer je riječ o studiju budućnosti. Smatra kako je i ovaj studij potvrda važnosti studiranja o suvremenim načinima obrade metala. S tim u vezi, podsjetio je da je na početku njegova mandata prije sedam godina Metalurški fakultet zagrebačkoga Sveučilišta u Sisku bio praktički bez perspektive, dok je sada situacija bitno povoljnija, bez obzira na to što se i taj fakultet, kao i mnoge sveučilišne sastavnice, suočava i s posljedicama potresa. Rektor Boras ocijenio je kako institucije poput FSB-a koji aktivno surađuje s gospodarskom zajednicom, potiče i predstavlja inovacije, zauzima se za sustavno i organizirano poboljšanje uvjeta u provedbi znanstvenoistraživačkih i inovacijskih aktivnosti, upućuju javnost u što treba ulagati novac. Pritom, ustvrdio je, znanstvena politika u Hrvatskoj ne priznaje da je Sveučilište u Zagrebu najveća znanstvena ustanova u Hrvatskoj. Akademkinja Vida Demarin istaknula je perspektivu koju robotika ima i u medicini, a dekan  FSB-a Dubravko Majetić objasnio je da su se, nakon promišljanja, odlučili osnovati novi studij mehatronike i robotike. Jer, podsjetio je, kada se na FSB-u počela studirati mehatronika, bilo je onih koji su smatrali da će zanimanje za taj studij biti skromno jer malo tko zna što je to zapravo mehatronika, a takav kadar će se teško i zaposliti. Ali, stvarnost ih je razuvjerila i pokazala da studenti i poslodavci dobro znaju da je mehatronika multidisciplinarno područje koje objedinjuje znanja iz strojarstva, elektrotehnike, informatike i upravljanja, a integracijom tehničkih, ali i netehničkih područja, mehatronika postaje više od zbroja pojedinačnih dijelova. Voditelja novoga studija prof. dr. Mladen Crneković predstavio je studijski smjer "Robotika" i posvjedočio da je trebalo pet godina od ideje za novi studij "Mehatronika i robotia" do njegove realizacije. Crneković je istaknuo da se priprema i diplomski studij čiji je program u velikoj mjeri razrađen, a imat će šest smjerova.

Redefiniranje misije sveučilišta

U drugom dijelu programa tribine, Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije - CRTA, koji djeluje pri FSB-u, predstavio je voditelj prof. dr. Bojan Jerbić. U raspravi je pak istaknuto da su inovacije jedan od glavnih alata stjecanja gospodarske konkurentnosti i povezanosti akademske zajednice i gospodarstva, te zato treba redefinirati misiju sveučilišta. Naime, u posljednjem se desetljeću sve intenzivnije, uz gospodarski napredak velikih svjetskih zemalja, sveučilišta povezuju u kontekstu posjedovanja jedne od vodećih uloga u tom procesu, a percepcija inovacija kao treće misije sveučilišta postaje neizostavna. Prorektor Šimpraga istaknuo je da je, svjesno činjenica, taj iskorak napravilo i Sveučilište u Zagrebu, te je ne samo redefiniralo svoju misiju, već je prepoznalo svoju društvenu ulogu pružajući svojim sastavnicama mogućnost da svoje inovativne projekte predstave javnosti. Zaključeno je da je rezultat takva dugogodišnjega rada nedvojbeno i novoosnovani studij "Mehatronika i robotika" na FSB-u, uz napomenu kako organizatori žele potaknuti i druge zainteresirane da se uključe u partnerski odnos sa Sveučilištem u stvaranju inovacija i transfera znanja i tehnologija sa Sveučilišta u gospodarstvo.

Arhiva

Aktualne novosti iz obrazovanja

Izvor

HINA

RSS Izvori

2021

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2020

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2019

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2018

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite