Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
EDUS-INFO > Dnevni EDUS-INFO > Novosti iz obrazovanja > Izabrana novost
 
        - +   *  

Novosti iz obrazovanja

12.10.2021

Panelom "Poslušajte nas malo, ako vam je stalo" otvoren 13. festival prava djece

Izvor: HINA

ZAGREB, 12. listopada 2021. (Hina) - Online panelom "Poslušajte nas malo, ako vam je stalo" na kojemu su djeca i mladi govorili o posljedicama današnjih kriza otvoren je u utorak 13. festival prava djece. 

Kako se ističe u priopćenju Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, organizatora festivala, djeca i mladi panelom su poručili da mladi imaju dobra razmišljanja, drugačiju perspektivu i drugačija rješenja, oni stvaraju, kreiraju i daju te bi voljeli da ih odrasli aktivno poslušaju. Panel je moderirao član žirija Festivala prava djece, učenik MIOC-a i Mladi ambasador za prava djece i mladih Aleksej Leon Gajica, a panelisti su bili Iva Ćorković, učenica 8. razreda OŠ Dragalić, suautorica filma #STOPcyberbullyingu koji je uvršten u program Festivala, Petar Duspara, učenik OŠ M. Lovraka iz Petrinje, Lucija Cerovec, članica žirija Festivala prava djece i učenica X. gimnazije u Zagrebu te Drita Havolli, učenica Škole za medicinske sestre Vrapče u Zagrebu.

Na panelu su sudjelovale i psihologinja i predsjednica Zagrebačkog psihološkog društva Sena Puhovski te pedagoginja i predsjednica Udruge Alternator Ana Žnidarec Čučković. Tema panela bili su online nastava, održavanje prijateljstva u virtualnom svijetu te druga pitanja vezana uz epidemiju covida 19 i posljedice potresa, a znatna pozornost posvećena je i utjecaju društvenih mreža i cyberbullyingu, koji ima posljedice na kvalitetu života mladih, ističe se u priopćenju. "Bilo bi izvrsno kada bismo mogli iskorijeniti teške životne situacije koja tište djecu i mlade, no velika je stvar prepoznati ih i reagirati. Važno je djeci dati prostora sa spoznajom da se uvijek mogu pouzdati u nas, odrasle. Aktivnim slušanjem gradimo odnos i povjerenje koji nam svima otvara nove mogućnosti", zaključila je Žnidarec Čučković. Važnost festivala, dodaje se u priopćenju, istaknula je predstojnica Ureda UNICEF-a Regina M. Castillo. "Ovo je osjetljivo vrijeme za odrastanje, posebno za najranjiviju djecu, koja su u vrijeme pandemije u riziku da budu još više isključena", rekla je Castillo napomenuvši da je Festival prava djece jedinstvena inkluzivna platforma koja djeci i adolescentima omogućuje da se izraze i raspravljaju o pitanjima do kojih im je najviše stalo.

Festival je podržala i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević istaknuvši da on utječe i na povećanje dostupnosti kvalitetnih medijskih sadržaja djeci te pridonosi tome da oni dospiju i do djece u udaljenim manjim mjestima i do djece s oštećenjem vida ili sluha. "Posebno nas veseli to što FPD omogućuje da se širokoj publici djece i mladih prikažu i filmovi koje su snimili upravo njihovi vršnjaci. Na taj način on osnažuje glas djece u društvu, potiče ih na slobodno iznošenje mišljenja o svim pitanjima koja su im važna, te tako pomaže ostvarivanju dječjega prava na sudjelovanje ili participaciju", rekla je pravobraniteljica. Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev podsjetio je da je u Europskoj uniji u 2019. više od 20 posto djece bilo izloženo riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti. "Europska komisija je 2021. donijela Strategiju EU-a o pravima djeteta i prijedlog preporuke Vijeća o uspostavi europskog jamstva za djecu u čijim pripremama je sudjelovalo više od 10 000 djece. Podržavamo rad djece koja dižu svoj glas i snimaju filmove o svojim problemima i pravima", poručio je Zlatev.

Festival prava djece i ove godine održava se online, a ove je godine novost Festivala to da je i žiri dječji, odnosno da djeca iz osnovnih i srednjih škola dodjeljuju nagrade filmovima svojih vršnjaka koji najbolje opisuju stanje djece i mladih u Hrvatskoj. Svi filmovi koje su snimila djeca, a koji su selektirani iz revija Hrvatskog filmskog saveza, dostupni su svim školama u Hrvatskoj putem web stranice Festivala www.festivalpravadjece.com, a učitelji mogu preuzeti i nastavne pripreme za rad nakon gledanja filma. Cilj je da što više učitelja preuzme materijale i što više razgovara s djecom i mladima o temama filmova, napominju organizatori. Osim školskih projekcija i ove će se godine na HRT3 prikazivati filmovi aktualne europske produkcije u programu Dobre vibracije, zabavni, domišljati i poticajni, odlični za druženje cijelih obitelji ispred malih ekrana, a emitiranje počinje u subotu 16. listopada. Svi su filmovi prilagođeni i za djecu s oštećenjima sluha i vida, dodaje se u priopćenju. Festival prava djece pod motom "Mali festival za velike teme" na zabavan i pitak način progovara o dječjim temama, daje djeci i mladima prostor za izražavanje, no istovremeno poziva na dijalog, propituje i tako predstavlja relevantnu društvenu platformu. Održava se 13. godinu za redom u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator i partnerstvu s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskim filmskim savezom.

Arhiva

Aktualne novosti iz obrazovanja

Izvor

HINA

RSS Izvori

2021

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2020

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2019

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2018

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite