Dnevne novosti

Mikuličić: unatoč uspjehu Uskoka Hernadijeva se situacija nije promijenila

11.06.2014 07:16 ZAGREB, 10. lipnja 2014.(Hina), Hrvatski odvjetnici predsjednika uprave Mola Zsolta Hernadija, kojemu je na zagrebačkom sudu potvrđena optužnica za davanje mita bivšem premijeru Ivi Sanaderu, tvrde da se unatoč "potpunom uspjehu Uskoka" u ovom slučaju za njihova branjenika situacija u ničemu nije promijenila.

"Za njega se ništa ne mijenja, on je u statusu u kojem je bio i ranije", kazao je novinarima Hernadijev odvjetnik Goran Mikuličić, nakon sudske odluke da se njegovu branjeniku sudi u odsutnosti zbog davanja mita Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji osigurao većinska upravljačka prava u Ini. Dodao je da mu je teško reći što je Hernadi očekivao od današnje sjednice optužnog vijeća koje je Uskokovu optužnicu za davanje mita moglo potvrditi, odbacili ili vratiti tužiteljstvu na doradu.

"Ne želim ulaziti u tuđu glavu, ali činjenica je da je ta odluka u skladu s praksom potvrđivanja optužnica Uskoka od preko 96 posto", rekao je Mikuličić. Na pitanje ima li današnja odluka veze s postupkom na Vrhovnom sudu koji treba odlučiti o žalbama tužiteljstva i obrane na Sanaderovu presudu u slučaju Ina - Mol, Mikuličić je kazao da ima u sklopu "političkog konteksta koji je cijeloj priči dao jednu drugu konotaciju koja izlazi iz okvira kaznenog postupka".

"To je konotacija da je riječ o štetnim ugovorima za Republiku Hrvatsku, što s kaznenim postupkom nema veze jer to nije inkriminacija", rekao je odvjetnik. No, dodao je da su ti slučajevi povezani i u pravnom smislu jer se radi o davanju i primanju mita. Mikuličić je kazao da budući slučaj pred hrvatskim sudom komplicira i nedavna nepravomoćna oslobađajuća presuda Hernadiju u Mađarskoj, zbog čega bi se "mogao pojaviti problem dvostrukog suđenja". Krajem svibnja mađarski sud odbacio je privatnu tužbu protiv Hernadija za prijevaru i pronevjeru koju je podigla njegova bivša suradnica, tvrdeći da šef Mola dioničare nije obavijestio o istrazi koja se protiv njega u Hrvatskoj vodi zbog korupcije, što je utjecalo na cijenu dionica.

"Ukoliko ta presuda bude potvrđena i ukoliko po svom činjeničnom supstratu bude identična ovim optuženjima u Hrvatskoj pojavit će se problem može li se uopće taj postupak voditi jer se radi o presuđenoj stvari. Ali o o tom potom. To je nešto što će tek doći u obzir kada vidimo ishod presude u Mađarskoj", zaključio je Mikuličić. Za Uskokovu optužnicu koja šefa Mola tereti da je tijekom 2008. i 2009. sa Sanaderom dogovorio kako će za mito od deset milijuna eura, u mađarsku korist, izmijeniti međudionički ugovor u Ini, obrana smatra da je preglomazna i neodređena te da se teško braniti od optužbi da je "nešto učinjeno na neutvrđen način".