Dnevne novosti

Sabor: novi zakon iskorak u zaštiti prava osoba s duševnim smetnjama

12.06.2014 07:20 ZAGREB, 11. lipnja 2014.(Hina), Vladajući i oporbeni saborski zastupnici podržali su konačni tekst novoga Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama kojim je, suglasni su, napravljen iskorak u zaštiti ljudskih prava tih osoba.

Zakonski prijedlog predstavila je zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt, rekavši kako zakon razlikuje duševne i teže duševne smetnje te je u tom dijelu usklađen s međunarodno priznatim klasifikacijama mentalnih poremećaja. Zakonom se kao novina uvodi pravo glasovanja osoba s duševnim smetnjama za vrijeme boravka u psihijatrijskoj ustanovi. Pojačava se kontrola nad primjenom prisilnih mjera i zaštite osoba sa duševnim smetnjama u smislu da je psihijatrijska ustanova obvezna dva puta godišnje izvijestiti povjerenstvo o primjeni mjera prisile, a u odnosu na dijete svaki put. Ako se radi o smještaju bez pristanka uvodi se obaveza da se o tome izvijesti i pravobraniteljica za invaliditet.

Artuković Kunšt rekla je i kako zakonski prijedlog omogućuje da svaka osoba, ukoliko joj se zdravstveno stanje pogorša, ovlasti osobu od povjerenja koja će umjesto nje dati ili uskratiti pristanak za pojedine medicinske postupke, u slučajevima kada o tome neće sama moću odlučivati. Iz SDP-a i HNS-a novi su zakon označili kao značajan iskorak u zaštiti ljudskih prava osoba s duševnim smetnjama. Melita Mulić (SDP) tako smatra da zakonski prijedlog pravi način balansira između javne sigurnosti, zaštite zdravlja i osiguranja prava osoba s duševnim smetnjama. HNS-ovac Igor Kolman zauzeo se za posebnu pažnju kod imenovanja osova od povjerenja, a kako ne bi došlo do zlouporaba.

Nada Murgani (HDZ) smatra kako bi kod određivanja osobe od povjerenja mišljenje o provjeri njezine sposobnosti trebao dati i Centar za socijslu skrb. "Mislim da tu Centar za socijalnu skrb ima i načina i znanja i stručnosti da provjeri je li taj odabir u interesu osobe sa duševnim smetnjama", rekla je Murgani. Pozitivnom stranom zakona smatra i što se njime jačaju kontrolni mehanizmi sprječavanja eventualnih zloupotreba i propusta koji se najčešće događaju kod liječenja i smještaja osoba sa duševnim smetnjama u psihijatrijske ili neke slične ustanove i institucije.