Dnevne novosti

EU za dvije godine produžuje svoju misiju na Kosovu

13.06.2014 07:08 BRUXELLES, 12. lipnja 2014.(Hina/AFP), Europska unija je u četvrtak za dvije godine produžila mandat svoje policijske i pravosudne misije EULEX, koja od 2008. radi na jačanju pravne države na Kosovu.

Prilikom tog očekivanog produženja do lipnja 2016., 28 država se složilo da treba razviti okvir misije koja će prvenstveno biti posvećena jačanju kapaciteta na cijelom Kosovu, sigurnosti i pokretanju sporazuma zaključenih u sklopu dijaloga između Beograda i Prištine, navodi EU.

Paralelno misija će ubrzati prijenos svojih aktivnosti mjesnim institucijama i drugim čimbenicima EU-a, posebice u području pravosuđa. EULEX, pokrenut nekoliko godina nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost od Srbije, do sada se bavio među ostalima vrlo osjetljivim pitanjima lokalnog pravosuđa, posebice u vezi korupcije.

Misija sada ima oko 2.000 mjesnih i međunarodnih članova i pet država partnera, među kojima su Kanada, Sjedinjene Države i Švicarska. Osim EULEX-a, međunarodna zajednica je aktivna na Kosovu s NATO-ovim vojnim snagama KFOR, uspostavljenim 1999. na temelju rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na kraju rata na Kosovu.

Kosovo se povijesnim dogovorom u travnju 2013. obvezalo na zbližavanje s EU-om i na poboljšanje bilateralnih odnosa sa Srbijom.