Dnevne novosti

Saborski odbori u ponedjeljak o novim ministrima

13.06.2014 07:20 ZAGREB, 12. lipnja 2014.(Hina), Saborski odbori za zdravstvo te za znanost i obrazovanje u ponedjeljak će, na odvojenim sjednicama, raspravljati o povjerenju novim ministrima Siniši Vargi i Vedranu Mornaru, doznaje se u Saboru.

Varga i Mornar će na ministarskim funkcijama zamijeniti dosadašnje ministre zdravlja te znanosti, obrazovanja i sporta Rajka Ostojića i Željka Jovanovića.

Promjene u Vladi premijer Zoran Milanović objavio je na konferenciji za novinare u srijedu, ističući kako su smijenjeni ministri ljudi iznimnog kapaciteta i vrlo uspješne karijere koji nisu slučajno radili ministarski posao, ali kako su u Vladi "zajednički zaključili da to u ovom trenutku možda nije idealno, ali je optimalno rješenje i za stranku (SDP) i za Vladu".

Očekuje se da će povjerenje za nove ministre od saborskih odbora u ponedjeljak zatražiti sam Milanović, koji je već ranije kazao kako Vargu i Mornara očekuje težak zadatak na putu koji je već zacrtan te da se godinu i pol prije kraja mandata ne mogu očekivati nikakvi radikalni zaokreti.

Kandidati za ministre dužni su odgovoriti na sva pitanja koja im u ponedjeljak postave zastupnici, a po novom Poslovniku Hrvatskoga sabora, odbori su i jedina mjesta na kojima će se raspravljati o njihovu imenovanju, dok će saborski plenum o novim ministrima samo glasovati.