Dnevne novosti

Sabor izmijenio Zakon o područjima od posebne državne skrbi

16.06.2014 07:24 ZAGREB, 13. lipnja 2014.(Hina), Hrvatski sabor je većinom glasova izmijenio Zakon o područjima od posebne državne skrbi i tako do 1. lipnja 2017. produljio rok za povrat kupoprodajne cijene bez kamata braniteljima i članovima obitelji smrtno stradalih branitelja koji su vlastitim sredstvima ili kreditom otkupili obiteljsku kuću u tim područjima.

Vlada, a potom i saborska većina redom su odbile amandmane kojima je oporba tražile skraćenje tog roka, uz upozorenje da je riječ o nešto manje od osam milijuna kuna, koji su braniteljima trebali biti isplaćeni do kraja svibnja. Na temelju prihvaćenih zakonskih izmjena, obustavit će se preostali sudski i ovršiteljski sporovi koji se vode u vezi s povratom imovine vlasnicima u čiju imovinu su ulagali sredstva privremeni korisnici.

Sabor je donio novi Zakon o zadrugama, na temelju kojega će se osnovati Hrvatski centar zadružnog poduzetništva kao pravni sljednik Hrvatskog saveza zadruga. Članstvo u Centru neće biti obvezno.

Donesen je i novi Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, koji razlikuje duševne i teže duševne smetnje te je u tom dijelu usklađen s međunarodno priznatim klasifikacijama mentalnih poremećaja. Osobama s duševnim smetnjama omogućit će se glasovanje za vrijeme boravka u psihijatrijskoj ustanovi.

Pojačava se kontrola nad primjenom prisilnih mjera i zaštite osoba s duševnim smetnjama pa će psihijatrijske ustanove dva puta godišnje o tim mjerama morati izvijestiti posebno povjerenstvo, a ako se radi o djetetu morat će to učiniti svaki put kad primijeni mjere prisile. O svakom prisilnom smještanju osobe s duševnom smetnjom ustanova će morati obavijestiti pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom.

U prvom čitanju podržan je prijedlog Zakona o kamatama, a Sabor će zasjedanje nastaviti u ponedjeljak, raspravom o izvješću pučke pravobraniteljice za 2013.