Dnevne novosti

Vrdoljak: nastavit ćemo pregovore s MOL-om

16.06.2014 07:10 ZAGREB, 16. lipnja 2014.(Hina), Ministar gospodarstva i čelnik Vladina pregovaračkog tima u pregovorima s mađarskim MOL-om o upravljanju Inom Ivan Vrdoljak izjavio je da će nastaviti pregovore i da je pozicija Republike Hrvatske u njima osnažena nakon pravomoćne presude Vrhovnog suda bivšem predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo i primanje mita od MOL-a.

Mi ćemo nastaviti pregovore, za pregovaračkim stolom može se naći rješenje u obostranom interesu, znači svih dioničara, a konačan cilj treba biti da je Ina vertikalno integrirana hrvatska kompanija i regionalni energetski lider, u kojem Republika Hrvatska kao jedan od ključnih dioničara ima dio upravljanja, rekao je Vrdoljak gostujući u HTV-ovom Dnevniku 3 u nedjelju. Za pregovarački stolom vode se ozbiljni pregovori, a sada je hrvatska pozicija znatno lakša nego prije, rekao je. Upitan hoće li mađarska strana poštovati presudu hrvatskog suda, Vrdoljak je rekao da će u Hrvatskoj svatko poštovati pravomoćne odluke suda ma iz koje zemlje on dolazio i da je to neosporno.

Mislim da je glavni cilj da se dogovorimo oko toga kako povećati rezerve i proizvodnju, investirati u rafinerije te kako ćemo imati upravljački model po zakonu o trgovačkim društvima koji omogućuje udjele koje svaki dioničar ima u upravi. Mi ne upravljamo tim procesima i ne znamo što se tamo sve događa, a imamo jedan i pol posto udjela manje od MOL-a, rekao je. Upitan kada će se nastaviti pregovori, Vrdoljak je rekao da još nije dobio nikakav prijedlog mađarske strane o nastavku pregovora dodavši da su kolegama iz Mađarske još prije pola godine predložili novi upravljački model na koji još nisu dobili nikakav odgovor.

Nekoliko puta smo inzistirali da nam oni predlože model upravljanja ali još nismo dobili taj prijedlog, rekao je dodajući kako ga očekuje vrlo skoro, posebno nakon ove pravomoćne presude Vrhovnog suda. Na upit što kaže o prijedlogu modela upravljanja Inom koji je dao Nadzorni odbora Ine na čijem je čelu Siniša Petrović, Vrdoljak je odgovorio da taj model nije prihvatljiv jer daje legitimitet apsolutnoj kontroli mađarskog MOL-a u Ini. S tim nećemo postići ono što želimo, a to je da dio upravljanja bude i u rukama Republike Hrvatske, rekao je.

Upitan radi li Petrović radi za interese MOL-a, ministar je odgovorio: "Ne" te dodao: "Moj odnos s kolegom Petrovićem je vrlo korektan, ali ovaj prijedlog nije ono što je interes Hrvatske". Upitan bi li Državno odvjetništvo trebalo iskoristiti mogućnost privremene mjere i suspendirati Ugovor barem do kraja arbitraže i vratiti upravljačka prava u hrvatske ruke, Vrdoljak je rekao da DORH ima zadaću zaštiti interese Republike Hrvatske te da će ono taj posao sigurno dobro uraditi. A kako će to uraditi to je pitanje za DORH, dodao je. Na potpitanje je li se čuo s glavnim državnim odvjetnikom, odgovorio je da nije.