Dnevne novosti

Sabor o Zakonu o saniranju posljedica katastrofe u Vukovarsko-srijemskoj županiji

17.06.2014 07:22

ZAGREB, 16. lipnja 2014.(Hina), Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o Zakonu o saniranju posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije, kojim se uređuje način i postupak donošenja programa, mjera i aktivnosti za zaštitu života i zdravlja ljudi i njihove imovine na tom teško stradalom području tijekom svibanjskih poplava.

Zakon bi trebao važiti godinu dana, a u tom bi razdoblju trebalo doći do normalizacije života na poplavama zahvaćenim područjima. Normalizacija života zahtjeva i uspostavu uvjeta za nastavak obavljanja gospodarskih aktivnosti pa su planirane mjere bespovratnih potpora poduzetnicima i obrtnicima, odnosno subjektima malog gospodarstva koji su pretrpjeli štetu, a registrirani su na tom području ili na tom području imaju izdvojenu poslovnu jedinicu.

Provedbom predloženog zakona omogućit će se zapošljavanje nezaposlenih osoba sa područja pogođenim poplavama kroz program javnih radova. Nedavno je donesena i Odluka o provedbi pripremnih radnji u svrhu obnove stambenih zgrada oštećenih poplavom na području stradale županije koje se sastoje od pregleda, procjene i određivanja zgrada koje je zbog oštećenja potrebno ukloniti i njihovog označavanja opasnim te od utvrđivanja građevinskog oštećenja zgrada u svrhu njihove obnove.

Za izradu kriterija za provedbu obnove na temelju kojih će se, nakon utvrđivanja i procjene šteta, provoditi obnova zaduženo je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.