Dnevne novosti

HZZO: osiguranici na godišnjem mogu ići kod bilo kojeg ugovornog doktora

20.06.2014 07:05 ZAGREB, 18. lipnja 2014.(Hina), Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) priopćio je u srijedu kako će osiguranici Zavoda koji su na godišnjem odmoru ili službenom putu u slučaju akutnih stanja poput traume, akutne upalne i zarazne bolesti ili akutnog poremećaja imati pravo koristiti primarnu zdravstvenu zaštitu kod bilo kojeg ugovornog doktora primarne zdravstvene zaštite u mjestu privremenog boravišta.

Osiguranici će pravo za zdravstenu zaštitu za vrijeme privremenog boravka izvan mjesta prebivališta i boravišta moći ostvariti kod ugovornog doktora obiteljske medicine, ginekologa, pedijatra te ugovornog doktora dentalne medicine, u istom opsegu kao i kod svojeg izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite (npr. pravo na lijekove na e-recept i primarnu laboratorijsku dijagnostiku na e-uputnicu za primarni laboratorij). Pritom se, napominje HZZO, izvan mjesta boravišta i prebivališta neće utvrđivati privremena nesposobnost za rad.

U priopćenju nakon sjednice Upravnog vijeća u srijedu,  navodi se kako je HZZO proveo postupak godišnjeg izračuna cijena lijekova na veliko, te da će svi nositelji odobrenja koji nisu zadovoljni cijenom moći poslati zahtjev za povećanjem cijene, koji će se razmotriti po utvrđenoj proceduri. Stoga se pripremljene liste lijekova s cijenama neće primjenjivati dok Povjerenstvo za lijekove HZZO-a ne provede proceduru u kojoj će razmotriti i odlučiti o zahtjevima.

Iz HZZO-a pritom poručuju da će, poštujući zakonske propise, učiniti sve da se održi kontinuitet u ostvarivanju prava na liječenje lijekovima s osnovne i dopunske listu lijekova. Također procjenjuju da će se, nakon provedenog godišnjeg izračuna, ostvariti nova financijska ušteda za HZZO koja će omogućiti uvrštavanje novih lijekova na liste lijekova. U priopćenju se najavljuje da će HZZO pokrenuti postupak nabave inzulinskih pumpi radi povećanja kvalitete zdravstvene zaštite osoba koje imaju loše reguliranu šećernu bolest, posebno djece. Inzulinske pumpe spadaju u ugradbeni materijal koji se do sada financirao unutar bolničkog limita, zbog čega se ugrađivao manji broj inzulinskih pumpi nego što je to potrebno.

Za nabavku pumpi HZZO će izdvojiti 1,5 milijuna kuna. Prihvaćena je i ponuda Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba za provedbom "Posebnog programa rada s traumatiziranom i zlostavljanom djecom", u sklopu kojega će se provoditi cjeloviti multidisciplinarni pristup u radu s djecom i obiteljima. Novi sadržaj osigurat će kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu zaštitu osiguranicima, posebno djeci. Posebni program provodit će se u okviru već ugovorenih sredstava.