Dnevne novosti

Milanović: Hrvatska dobro koristi EU fondove

30.06.2014 07:06 DUBROVNIK, 28. lipnja 2014.(Hina), Predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je u subotu da Hrvatska dobro koristi europske fondove i da je u tome među boljim državama.

"Dobro smo koristili fondove i koristimo ih još bolje i tu smo među boljim državama bez obzira što se povremeno pojavi neki članak koji ljude sludi", rekao je Milanović odgovarajaći danas u Dubrovniku na pitanje novinara o prvoj godini članstva u EU i korištenju europskih sredstava. "Tvrdim da smo dobri u tome kao država i organizirani u tome. Gazi nas kriza, slabo ide s novim radnim mjestima i tu nisam zadovoljan, ali vjerujem da će sljedeća godina na pretpostavkama koje smo napravili, biti uspješnija. Naslijedili smo ogroman i neodrživ proračun koji je rastao u dva mandata prethodne vlade više nego stopa rasta, više nego zapošljavanje. Imamo preskupu državu i od 2004. do 2012. obećavali smo stvari koje ne možemo platiti. Sad stvaramo pretpostavke da se ovako nešto u Hrvatskoj više ne dogodi. Snosimo dio odgovornosti, ali smo takvu situaciju naslijedili", rekao je Milanović.

Na novinarsko pitanje o dolasku jednog od čelnika ruskog Gazproma idući tjedan u Hrvatsku, Milanović je kazao da o tome nije upoznat i da ne zna koji je povod toga dolaska te da je adresa za to Ministarstvo gospodarstva. "Svim ozbiljnim investitorima zainteresiranima za istraživanje ugljikovodika u Jadranu vrata su otvorena, a adresa im je Ministarstvo gospodarstva. Svatko s poslovnim namjerama, tko želi ulagati i zapošljavati, dobrodošao je u Hrvatsku, ali zna se gdje se posao dogovara, to je Ministarstvo gospodarstva, a onda i hrvatska Vlada", rekao je premijer Milanović na upit o dolasku Alekseja Millera u Hrvatsku, koji bi se idućeg tjedna trebao sastati s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem. Na pitanje ima li uvođenje ili neuvođenje građanskog odgoja zakonsko uporište, Milanović je kazao kako "nije da nema uporišta u zakonu, ali je tu bolje biti u čistoj situaciji".

"Treba odvojiti dvije stvari kad je u pitanju uvođenje građanskog odgoja. Jedno je tehničko-zakonska stvar, odnosno jesu li sve tehničko-zakonske stvari ispunjene, imamo li za to dovoljno predavača i dovoljno udžbenika. Drugo je sam sadržaj građanskog odgoja, odnosno upućivanje i uvođenje mladih ljudi u svijet demokracije ljudskih i građanskih prava kojima se trebaju znati koristiti. Nitko u Hrvatskoj nije protiv toga i to već ide od ove jeseni kao međupredmetna nastava, koja će se podučavati kroz niz tradicionalnih predmeta, a u punu primjenu i kao poseban predmet građanski odgoj uvodimo 2015. godine", kazao je premijer. Odgovarajući na pitanja, rekao je među ostalim da ne vidi nikakvu opasnost od evenatualne koalicije Milana Bandića i Radimira Čaćića. Milanović je u subotu u Dubrovniku prisustvovao svečanosti uručenja potvrde o razminiranosti Dubrovačko-neretvanske županije.