Dnevne novosti

Opačić: ulazak u EU omogućio širenje mreže socijalnih usluga

02.07.2014 07:16 ZAGREB, 1. srpnja 2014.(Hina), Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić ocijenila je da je ulazak Hrvatske u EU omogućio unapređenje socijalne sigurnosti na dobrobit hrvatskih građana, poglavito najosjetljivijeg dijela društva.

Pristup fondovima Europske unije omogućio je veće korištenje sredstava namijenjenih širenju mreže socijalnih usluga u zajednici i, posebice, usluzi osobne asistencije za osobe s invaliditetom kao potporu procesa deinstitucionalizacije. Za razdoblje druge polovice 2013. ta su sredstva iznosila 7,3 milijuna eura, a Ministarstvo se priprema za korištenje fondova za razdoblje od 2014. do 2020. godine, izjavila je Opačić.

S obzirom da nijedna zemlja u prvoj godini članstva nije mogla povući sva sredstva, zadovoljna sam učinjenim, rekla je Opačić istaknuvši kako je prva godina bila pripremna faza, a Hrvatska će od iduće moći povlačiti maksimalna sredstva. Također je podsjetila da je Hrvatskoj ulaskom u EU omogućeno korištenje Fonda europske pomoći za napotrebitije, kojim će se distribuirati hrana i osnovne životne potrepštine za najugroženiji dio stanovništva.

Time će se nadopuniti nacionalni programi pružanja humanitarne pomoći, a za sedmogodišnje razdoblje u tom je fondu osigurano 32,5 milijuna eura. Ulaskom Hrvatske u punopravno članstvo EU uspostavljena je koordinacija sustava socijalne sigurnosti koja omogućava građanima ostvarivanje prava s područja obiteljskih davanja i na području drugih država članica.

To se odnosi na doplatak za djecu i rodiljne naknade. Vrlo je značajno što je omogućena učinkovitija prekogranična naplata uzdržavanja za djecu, što je već dosad dalo vidljive rezultate, rekla je Opačić.