Dnevne novosti

GONG: manji broj izbornih jedinica, preferencijalno glasovanje

02.07.2014 07:20 ZAGREB, 1. srpnja 2014.(Hina), Manji broj izbornih jedinica, uvođenje preferencijalnog glasovanja uz prag od pet posto, zabrana saborskim zastupnicima da istovremeno budu i gradonačelnici, odnosno načelnici, dio su prijedloga novoga izbornog zakonodavstva što ga je javnosti predstavio GONG.

Vremena za promjenu izbornog zakonodavstva ima, važna je politička volja, poručio je izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić. Zadovoljan je što su GONG-ovi prijedlozi dobili potporu predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Glavnog odbora SDP-a Josipa Leke, a iznenađen što premijer Zoran Milanović "ne pokazuje volju izjasniti se o istoj temi".

Tražili smo sastanak s premijerom kako bismo mu predstavili svoje prijedloge, no odgovor još nismo dobili, rekao je Zelić na konferenciji za novinare."Ako ova Vlada ne želi mijenjati izborno zakonodavstvo, pitanje je je li spremna na bilo kakve reforme", izjavio je Zelić. Izvršni direktor GONG-a nije zadovoljan ni reakcijom glavne oporbene stranke. Tražili smo sastanak sa HDZ-om, nismo ga dobili, a rado bismo čuli i mišljenje HDZ-a i SDP-a, poručio je Zelić.

Član GONG-ove radne skupine Nenad Zakošek naglašava kako je dobro da se "izborna tematika reformira u dijaloškom procesu", dakle u sinergiji stranaka, stručnjaka i civilnog društva, odnosno na što široj osnovi. GONG, kaže Zelić, zagovara sveobuhvatnu izbornu reformu, želi veće sudjelovanje građana u izbornom procesu, veću odgovornost političkih predstavnika, otvaranje vrata za unapređenje unutarstranačke demokracije. GONG predlaže manji broj izbornih jedinica, konkretno šest, te da se u njima bira od 18 do 25, odnosno 26 zastupnika, da Zagreb bude posebna izborna jedinica."Glas birača sada ne vrijedi jednako u svakoj jedinici", tumači Zelić.

GONG nudi okvir u kojem bi građani lakše pokrenuli državni referendum – uvjet bi bio prikupiti pet posto potpisa birača u 30 (umjesto 15) dana. Za pokretanje lokalnog referenduma broj potrebnih potpisa smanjio bi se na deset posto. Predlaže da se propiše obveza prikupljanja potpisa kao uvjet kandidiranja za sve vrste listi. Sada samo liste grupe građana moraju prikupljati potpise, ne i male stranke koje se žive samo od izbora do izbora, tumači Zelić.

GONG traži da se osobama osuđenim za specifična teška kaznena djela poput ratnog zločina, gospodarskog kriminala, ratnog profiterstva, zabrani kandidiranje do isteka perioda rehabilitacije. Zastupnicima bi zabranio da istovremeno budu gradonačelnici i načelnici. Zelić "ne zna napamet" koliko sada u Saboru sjedi zastupnika, koji su i lokalni dužnosnici, no poručuje da treba spriječiti gomilanje funkcija i potencijalni sukob interesa.

GONG zagovara daljnju profesionalizaciju tijela za provedbu izbora, od Državnog izbornog povjerenstva (DIP) do biračkih odbora, predlaže da u DIP više ne sjede suci Vrhovnog suda, te da uz pravnike članovi tog tijela budu i drugih relevantnih struka. Udruga predlaže i drugačije medijsko praćenje izbora, uspostavu jedinstvene, lako pretražive baze podataka o donacijama, donatorima i financijskim izvještajima.