Dnevne novosti

Slučaj Lora 2: pripremno ročište odgođeno za 17. listopada

09.07.2014 07:12 SPLIT, 8. srpnja 2014.(Hina), Pripremno ročište na suđenju petorici vojnih policajaca u slučaju Lora 2 na Županijskom sudu u Splitu, odgođeno je za 17. listopada ove godine zbog bolesti odvjetnika Vinka Gulišije koji brani optuženog Anđelka Botića, izvjestio je Nediljko Ivančević, branitelj optuženog Tončija Vrkića.

U procesu Lora 2 na Županijskome sudu će se pod predsjedanjem sutkinje Katje Blaće suditi za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima 1992. optuženom upravitelju Vojno-istražnog centra Lore Tomi Duiću, njegovu zamjeniku Tončiju Vrkiću te čuvarima Anđelku Botiću, Emiliju Bunguru i Anti Gudiću. Duić i Bungur već su deset godina u bijegu. Po izlasku iz sudnice Ivančević je ispred zgrade Županijskog splitskog suda novinarima rekao kako su na danas zakazano pripremno ročište došla trojica optuženika, Tonči Vrkić, Anđelko Botić i Ante Gugić.

Rekao je kako se ne može pouzdano reći koliko bi mogao trajati sudski postupak Lora 2 jer to ovisi o odazivu svjedoka i njihovoj disciplini. "Predugo je razdoblje 22 godine od događaja koji se optuženicima stavljaju na teret, te se ne zna postoje li živi svjedoci, gdje su, kako uopće osigurati njihovu nazočnost i iskaze. To će otežavati ovaj kazneni postupak", rekao je Ivančević. Na novinarsku opasku da je optužnica "dosta neodređena", branitelj optuženog Vrkića je kazao: "Puno je radnji koje ulaze u obilježja ovog kaznenog djela i zato je optužnica neodređena".

Odvjetnik Vinko Burazer, branitelj optuženog Emilia Bungura je istaknuo kako je glavni problem u ovom procesu, kao i nekim drugim procesima koji su se proteklih godina vodili u Hrvatskoj protiv hrvatskih branitelja, taj što su "dokazani ratni zločinci" oslobođeni svake odgovornosti na temelju Zakona o oprostu iz 1992. i 1996. godine, a hrvatski branitelji "i u ovom slučaju za činjenično nedokazani zločin se optužju po zakonu koji uopće ne postoji". Ustvrdio je da taj, "osnovni krivični zakon RH iz 1993. godine, uopće nije zakon", da ga Hrvatski državni sabor nije donio, niti tadašnji predsjednik Republike Franjo Tuđman proglasio.

Na novinarski upit po kojoj je onda osnovi Vrhovni sud pravomoćno presudio u slučaju Lora 1, Burazer je kazao kako se po njegovu mišljenju radi o "dogovornom suđenju gdje jedan sud 'pokriva' drugi, a njih je 'pokrio' Ustavni sud". "Netko je od njih trebao otkloniti tu flagrantnu nezakonitost, jednu očitu diskriminaciju kojom se vrijeđaju prava hrvatskih branitelja", rekao je Burazer. Ispred Županijskog suda u Splitu uoči danas zakazanog pripremnog ročišta okupilo se više desetaka članica zadarske Udruge žena Domovinskog rata da bi, kako su rekle, dale podršku Jagodi Bungur, supruzi optuženoga Emilia Bungura.

Došli su i predstavnici više veteranskih ratnih udruga, među kojima i predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Božo Zadro, a pridružio im se i prof. Josip Jurčević. On je s okupljenim ženama, od kojih su neke bile zaogrnute hrvatskom državnom zastavom, otpjevao nekoliko domoljubnih pjesama. Jurčević je najavio internacionalizaciju problema u vezi slučaja Lora 2, rekavši kako su odvjetnik Burazer i Jagoda Bungur već bili na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

"Ovaj problem već je internacionaliziran članstvom Hrvatske u EU i na ovome neće stati", dodao je Jurčević. Podsjetio je na svoj feljton iz 2011. godine naslovljen "Mladen Bajić protiv Mladena Bajića" u kojem je, kako je rekao, pokazao "cjelokupnu korupcijsku vertikalu u hrvatskom pravosuđu". "Ključna osoba u događajima 1992. godine u Lori jest upravo Mladen Bajić (tadašnji zamjenik vojnog tužitelja), s time da je u vrijeme uviđaja koji je on vršio na stotinjak kvadrata, smrtno stradao jedan od tadašnjih pritvorenika Gojko Bulović", rekao je Jurčević.

Suđenje u slučaju Lora je dugogodišnji postupak u kojem su, osim petorice optuženih u slučaju Lora 2, bila optužena još tri vojna policajca: Miljenko Bajić, Davor Banić i Josip Bikić. Najprije je Županijski sud u Splitu 2002. godine donio prvostupanjsku presudu kojom se svih osam optuženika oslobađa optužbe za kazneno djelo. No, Vrhovni sud RH 2004. godine ukida prvostupnjsku presudu zbog, kako je obrazloženo, "pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja".

Nakon takve odluke Vrhovnog suda četvorica optuženih Miljenko Bajić, Josip Bikić, Tomo Duić i Emilio Bungur se od 2004. godine nalaze u bjegu. U ponovljenom sudskom postupku Županijski sud u Splitu 2006. godine osmorici optuženih izriče ukupno 53 godine zatvorske kazne, a tu je presudu potvrdio Vrhovni sud 2007. godine. Josip Bikić se predao 2008 godine, a prvobitna kazna od šest godina smanjena mu je na četvorgodišnju zatvorsku kaznu. Miljenko Bajić je uhićen 2010. godine i od tada izdržava kaznu od šest godina zatvora.