Dnevne novosti

Suđenje Sanaderu u slučaju Planinska odgođeno do listopada

16.07.2014 07:14 ZAGREB, 15. srpnja 2014.(Hina), Suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Planinska odgođeno je do listopada, kada bi trebalo biti dovršeno novo vještačenje vrijednosti zgrade koju su Mesnice Fiolić prodale Ministarstvu regionalnog razvoja, od čega je bivši premijer, po tvrdnjama tužiteljstva, primio 17 milijuna kuna provizije.

Nakon što su dvojica vještaka iznijela različite procjene vrijednosti zgrade u Planinskoj ulici, koju su Mesnice Fiolić, uz Sanaderovu pomoć, navodno po višestrukoj cijeni 2009. prodale Ministarstvu na čijem je čelu bio Petar Čobanković, sud je odredio je da će novo vještačenje napraviti zagrebački Građevinski fakultet.

No, ta je institucija zaključila da vještačenje ne može provesti pa je nova ekspertiza povjerena Institutu građevinarstva Hrvatske (IGH) koje je obavijestilo sud da će nalaz dovršiti do kraja rujna.

Treće mišljenje neovisne ustanove tražila je obrana bivšeg premijera, kojega se u ovom slučaju tereti da je primio milijunsku proviziju koju mu je u kutiji za hrenovke, po vlastitom priznanju, odnio vlasnik mesne industrije i bivši saborski zastupnik HDZ-a Stjepan Fiolić, s kojim sada dijeli optuženičku klupu.

U ovom se slučaju sudi i Mladenu Mlinareviću, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine, dok je na rad za opće dobro, nakon priznanja i nagodbe s tužiteljstvom, osuđen bivši Sanaderov ministar Čobanković.