Dnevne novosti

Udruga Franak: potvrđen dio presude o kreditima u "švicarcima"

17.07.2014 07:20 ZAGREB, 16. srpnja 2014.(Hina), Udruga Franak djelomično je zadovoljna odlukom Visokog trgovačkog suda koji je prihvatio dio presude suca Trgovačkog suda Radovana Dobronića u tužbi Udruge Potrošač protiv osam hrvatskih banaka zbog kredita u švicarskim francima, te najavljuje da će Vrhovnome sudu podnijeti zahtjev za njenom revizijom.

Udruga je izvjestila da je Visoki trgovački sud donio odluku da su ništetne kamate u svim bankama, osim u Sberbanci, a odbio je i preinačio tužbeni zahtjev vezan za valutnu klauzulu u "švicarcima" za sve tužene banke. "Dijelom odluke Visokoga trgovačkog suda kojim se potvrđuje dio našeg tužbenog zahtjeva smo zadovoljni, te nastavljamo pravnu bitku za dio tužbenog zahtjeva koji je odbijen i preinačen, a odnosi se na valutnu klauzulu CHF za sve tužene banke, te na ništetnost kamate za Sberbanku", priopćio je Franak.

Udruga, odnosno Savez udruga Potrošač kao formalni tužitelj, u roku 30 dana podnijet će zahtjev za reviziju presude Vrhovnome sudu. Udruga Franak najavljuje da će više informacija o samoj odluci Visokoga trgovačkog suda dati nakon njene analize.

Sudac Dobronić početkom srpnja prošle godine presudio je u korist udruge Potrošač, koja je osam banaka (Zagrebačka, Privredna, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria bank, OTP, Splitska i Sberbanka) tužila zbog kredita u švicarskim francima, odnosno valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope. Obrazlažući presudu Dobronić je ocijenio da je jednostranim povećanjem kamatnih stopa povrijeđen kolektivni interes pa je bankama naloženo da moraju preračunati glavnicu u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu.