Dnevne novosti

Događanja u Europskoj uniji

21.07.2014 07:12 BRUXELLES, 20. srpnja 2014.Hina, Ovaj tjedan u Bruxellesu sastaju se ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a koji će, između ostaloga, razgovarati o stanju u Ukrajini.

Ministri vanjskih poslova EU-a sastaju se u utorak kao Vijeće za vanjske poslove, a u srijedu je sastanak Vijeća za opće poslove, koje čini ministri vanjskih ili europskih poslova zemalja članica. Na sastanku u utorak ministri će razgovarati o najnovijem razvoju događaja u Ukrajini nakon rušenja malezijskog putničkog zrakoplova iznad istočne Ukrajine.

Europska unija traži temeljitu međunarodnu istragu kako bi se što prije utvrdile činjenice i odgovornost za gubitak skoro 300 života u putničkom zrakoplovu. Vijeće će također razgovarati o stanju u pojasu Gaze te u Iraku. Na Vijeću za Opće poslove u srijdu razgovarat će se o programu rada pod talijanskom predsjedništvom u sljedećih šest mjeseci.

Europska komisija u srijedu će objaviti dva izvješća, od kojih prvo sadrži podrobnu analizu napretka u ispunjavanju zacrtanih ciljeva o energetskoj efikasnosti.

Drugo je izvješće o ekonomskoj, socijalnoj i teritorijalnoj koheziji u kojem se analizira razvoj razlika unutar EU-a u zadnje četiri godine te uloga kohezijske politike EU-a u ispravljanju tih razlika. U njemu se opisuje kako modernizirana kohezijska politika EU-a predviđa investiranje u energetsku efikasnost, zapošljavanje, socijalnu uključenost te u mala i srednja poduzeća.