Dnevne novosti

Josipović za očuvanje modela dokupa staža

21.07.2014 07:22 ZAGREB, 19. srpnja 2014.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović zalaže se za očuvanje modela dokupa staža, odnosno stjecanja tzv. doživotne otpremnine za radnike nakon umirovljenja kao važne socijalne mjere, te ističe kako je za tu namjenu moguće povući i značajna sredstva iz Europskog socijalnog fonda.

Zbog financijskih problema tvrtke Royal međugeneracijsko osiguranje, koja bi mogla uskoro završiti u stečaju, 3.860 umirovljenika po prvi puta u srpnju nije primilo, u prosjeku, 400 kuna doživotne otpremnine. Ta tvrtka od 1990. godine razvija izvorno hrvatski model dokupa mirovine, po kojem su se mahom državne tvrtke ili institucije rješavale viška zaposlenih tako da bi novac za otpremninu uplaćivale Royalu, koji je zatim umirovljenicima mjesečno isplaćivao otpremninu. Oko 250 tvrtki je dosad koristilo tu mogućnost jer im je cijeli iznos otpremnine bio porezno priznati trošak.

Royal je nedavno otvorenim pismom zatražio pomoć države jer više ne može u ugovorenom roku isplatiti dokupljeni dio mirovine, a Uprava je izjavila i da su spremni vlasništvo i upravljanje Royalom prepustiti državi, radi zaštite instituta dokupa staža i korisnika otkupnine. „Za ovaj slučaj, kao i za sve moguće buduće slučajeve, treba predvidjeti osigurače, način kako okrupnjavanjem i osiguranjem uplata, pojačanom odgovornošću uprava i strožim definiranjem pravila rada, izbjeći rizike mogućeg gubitka za radnike“, izjavio je Josipović Hini.

Ističe da institut dokupa mirovine prepoznaje i EU, pa postoji mogućnost da se za tu namjenu povuku značajna sredstva iz Europskog socijalnog fonda. Josipović smatra da je riječ o iznimno važnoj socijalnoj mjeri u vrijeme kada se poduzeća restrukturiraju, a mnogi radnici ostaju bez posla. „Time se pomaže jednom od socijalno najosjetljivijih slojeva stanovništva, onima koji su izgubili posao i nemaju uvjete za punu mirovinu, a iz raznih razloga teško mogu naći novi posao“.

Dokup staža omogućava da ljudi koji su pošteno radili imaju koliko-toliko prihvatljivu mirovinu, kaže Josipović, stoga treba razmisliti kako pomoći radnicima da ne izgube dokupljeni dio mirovine. Zaštitu 3.860 umirovljenika zatražilo je od Vlade i pet sindikalnih središnjica koje upozoravaju da model doživotne otpremnine nadilazi važnost tvrtke koja ga provodi, te predlažu da ga sačuva i preuzme država. No, čini se da Vlada nije sklona takvom rješenju jer je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio nedavno da „država ne može intervenirati u privatnoj tvrtki“.

Predlagatelj Zakona o doživotnoj otpremnini, odnosno dokupu mirovine, koji je usvojen u prosincu prošle godine, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja također drži da institut treba sačuvati. „Uložili smo veliki napor u rješavanje toga problema i žao nam je što naša koalicijska Vlada nedovoljno štiti institut dokupa mirovine, iako je Sabor osigurao zakonski okvir koji može biti glavni instrument restrukturiranja javnog sektora i istovremeno osigurati povrat novca iz Europskog socijalnog fonda“, kaže Hrelja.