Dnevne novosti

Sud u Strasbourgu: CIA je imala tajni zatvor u Poljskoj

25.07.2014 07:20 VARŠAVA, 24. srpnja 2014.(Hina/Reuters), Američka središnja obavještajna agencija (CIA) imala je tajni zatvor u Poljskoj, presudio je u četvrtak Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu čime je pritisnuo američku saveznicu Poljsku da prekine dugotrajnu šutnju o američkom globalnom programu zatvaranja navodnih pripadnika al Kaide.

Sud je utvrdio da je CIA, pod kodnim nazivom "Quartz", koristila zgrade u jednoj šumi na sjeveru Poljske kao glavno čvorište u mreži ispitivanja osumnjičenih pripadnika al Kaide uhićenih nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. Poljska je oduvijek opovrgavala navode da je na njezinu teritoriju zatvor CIA-e, čak i kada je program otkriven zahvaljujući curenju obavještajnih podataka i senatskoj istrazi.

Presuda od četvrtka prvi je slučaj da je neki europski sud jasno rekao da je CIA na europskom tlu imala svoje zatvore, poznate kao "crne rupe" na europskom kontinentu. Amrit Singh, odvjetnica nevladine udruge koja je zastupala jednog bivšeg zatvorenika, rekla je da i Poljska i Sjedinjene Države moraju primiti na znanje "povijesnu odluku" Europskog suda za ljudska prava (ESLJP). "Vrijeme je da priznaju istinu", rekla je Singh.

Slučaj pred ESLJP pokrenuli su odvjetnici Saudijaca Abu Zubaydaha i Abda al-Rahima al-Nashirija koji se trenutno nalaze u američkom vojnom zatvoru Guantanamo na Kubi. Tvrdili su da su zrakoplovom bili tajno prebačeni na zabačenu pistu u Poljskoj i potom smješteni u američki zatvor blizu sela Stare Kiejkuty gdje su bili mučeni. Sud je objavio da, unatoč velu tajne kojim je obavijen američki program, ima dovoljno dokaza da se izvan svake sumnje zaključi kako su njih dvojica bila zatočena u američkom zatvoru u Poljskoj.

Poljska je znala da su Saudijci ondje bili zatočeni i morala je znati da im prijeti opasnost zlostavljanja, utvrdio je ESLJP. Zaključio je da je Poljska prekršila Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda kojom se zabranjuje mučenje, jamči sloboda i traži poštena istraga o navodnim zločinima počinjenima na njezinu tlu.

Poljska mora platiti al-Nashiriju odštetu od 100.000 eura, a Zubaydahu 130.000 eura, presuđeno je. "Presuda suda u Strasbourgu o CIA-inim zatvorima sramotna je jer narušava ugled zemlje i teret je za državne financije", rekla je glasnogovornica poljskog predsjednika Joanna Trzaska-Wieczorek. Presuda bi mogla imati posljedica i na ostale europske zemlje koje su navodno dopustile otvaranje CIA-inih zatvora. Slični slučajevi pokrenuti su pred ESLJP-om protiv Rumunjske i Litve.Presuda izravno ne pokriva SAD nad kojim ESLJP nema nadležnost.