Dnevne novosti

Ukinuta presuda Slavici Lukić za sramoćenje

28.07.2014 07:21 ZAGREB, 26. srpnja 2014.(Hina), Županijski sud u Zagrebu ukinuo je presudu novinarki Slavici Lukić za sramoćenje Poliklinike "Medikol", prema kojoj je trebala platiti 26 tisuća kuna novčane kazne, objavio je danas "Novi list", pozivajući se na neslužbene izvore.

Prema pisanju tog dnevnika, Lukić za sada neće bit kažnjena jer je Županijski sud ocijenio da se u njezinom slučaju radilo o "vrijednosnom sudu", a ne "činjeničnoj tvrdnji", zbog čega nema uvjeta za kažnjavanje po odredbama o sramoćenju. Sudski spis vraćen je na Općinski kazneni sud sucu Marku Benčiću, koji je navodno već zakazao ponovno suđenje.Od Županijskog suda nije se mogla dobiti službena potvrda, a ni odvjetnica Slavice Lukić, Vesna Alaburić, nije mogla Hini potvrditi da je takva odluka donesena jer još nije dobila nikakav službeni dokument o tome, a novost je saznala od novinara.

U nepravomoćnoj presudi Slavici Lukić od kraja ožuka zaključeno je kako je ona u cilju sramoćenja privatnog tužitelja putem tiska, kao autorica članka "Država će Medikolu dati 116 milijuna kuna da ne bi bankrotirao?", objavljenog 21. veljače 2013. u "Jutarnjem listu", želeći prikazati Polikliniku Medikol nedovoljno stručnom medicinskom ustanovom, iznijela navod da "u liječničkim krugovima ističu da je Magdalena, za razliku od Medikola, stabilna, sređena i visokostručna ustanova u kojoj bolesnici mogu računati na vrhunsku liječničku skrb", čime je nanijela štetu ugledu Medikola.

Uslijedile su brojne javne osude presude, od OESS-a i HND-a do Ministarstva kulture i GONG-a, a kritiziran je i članak kaznenog zakona koji propisuje što predstavlja i na koji se način sankcionira 'sramoćenje'. Ta je sudska presuda za sramoćenje pokazala da za to kazneno djelo može biti proglašen krivim i onaj tko je iznio istinu, ali je sudac ocijenio da ta istina nije u javnom interesu, upozorio je HND.

Po predloženim izmjenama Kaznenoga zakona koje je izradilo Ministarstvo pravosuđa ostaju odredbe o kaznenom djelu sramoćenja, ali, kažu u Minstarstvu, u znatno suženom i promijenjenom obliku po kojem će se sankcionirati samo najteži oblici tog kaznenog djela koje bi se zvalo teško sramoćenje.