Dnevne novosti

Italija očekuje veću usuglašenost politike Srbije s EU

29.07.2014 07:10 BEOGRAD, 28. srpnja 2014.(Hina), Italija od Srbije očekuje veću usuglašenost politike s Europskom unijom (EU), nastavak dijaloga s Prištinom i realiziranje unutarnjih reformi, poručila je u ponedjeljak u Beogradu talijanska ministrica vanjskih poslova Federica Mogerini nakon razgovora sa svojim srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem.

Šefica talijanske diplomacije kazala je kako Srbija, imajući u vidu njezinu posebnu ulogu u stabilizaciji regije, mora imati u vidu i interese Europe. "U interesu Europe je da Srbija na pravi način slijedi svoj put. Tu je i poglavlje 31 o usuglašenosti vanjske i sigurnosne politike i nadamo se da će Srbija povećati usuglašenost svoje politike s politikom EU", rekla je Mogerini. "Srbija ima za cilj usuglašavanje svoje vanjske politike s europskom, što znači da ćemo u sljedećem razdoblju, do završetka svih tih poglavlja, naročito poglavlja 31, ići ka tome da ispunimo svoje obveze", objasnio je Dačić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s talijanskom kolegicom.

Dačić je rekao i da Mogerini nije došla u Beograd ni sa kakvim ultimatumom glede odnosa Srbije prema ukrajinskoj krizi i uvođenjem sankcija Rusiji. Dodao je da s talijanskom šeficom diplomacije ima "normalan razgovor i dijalog" kakvih će biti i tijekom talijanskog predsjedanja Unijom. "S Italijom i Unijom surađivat ćemo najiskrenije i otvoreno", rekao je Dačić ocijenivši kako je u posljednja tri mjeseca "došlo do značajnog napretka u povećanju procesa usuglašenosti srpske vanjske politike s EU" i da je taj postotak "sad veći od 70 posto". "Od 14 deklaracija EU mi smo prihvatili 10, a nismo četiri među kojima su i sankcije prema Rusiji", objasnio je Dačić i rekao kako Srbija ima specifične odnose s Ukrajinom i Rusijom. "Srbija ima specifične i iznimno bliske odnose i s EU i s Ukrajinom i s Rusijom, i nama bi svima bilo u interesu da se situacija smiri", naglasio je Dačić.

Srbijanski mediji su uoči posjeta talijanske ministrice spekulirali kako će ona u Beograd doći s ultimatumom Bruxellesa da se Srbija, prateći vanjsku politiku Unije, pridruži sankcijama Rusiji u povodu sukoba u Ukrajini. Italija je 1. srpnja od Grčke preuzela šestomjesečno predsjedanje Unijom, a Dačić i Mogerini očekuju da će tijekom talijanskog predsjedanja EU biti otvorena poglavlja 32 o financijskom upravljanju i kontroli te poglavlje 35 - ostala pitanja, u sklopu kojega će biti i primjena svih postignutih sporazuma između Beograda i Prištine. Tijekom posjeta regiji Federica Mogerini boravila je u Sarajevu, Prištini, Skoplju i Tirani, do kraja posjeta Beogradu sastat će se i s premijerom i predsjednikom države Aleksandom Vučićem i Tomislavom Nikolićem.