Dnevne novosti

Ministarstvo branitelja: svaka žrtva zaslužuje jednaku pažnju

29.07.2014 07:16 ZAGREB, 28. srpnja 2014.(Hina), Svaka žrtva zaslužuje jednaku pažnju i tretman, poručuli su iz Ministarstva branitelja, povodom medijskih napisa o postavljanju spomen-ploče stradalim civilima srpske nacionalnosti u vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja" u selu Mokro Polje kod Knina.

Ministarstvo u današnjem priopćenju ističe da se svečano otkrivanje te spomen ploče, čije je postavljanje iniciralo Udruženje srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih, nasilno odvedenih i invalidnih osoba "Protiv zaborava", tek treba dogoditi.

Navodi pritom kako hrvatska Vlada svim civilnim žrtvama Domovinskog rata pristupa i nastavit će pristupati s jednakom pažnjom, te da sve civilne žrtve rata, neovisno o svojoj etničkoj pripadnosti, zaslužuju jednaki pijetet. "Stav je Vlade Republike Hrvatske da sve nevino stradale žrtve Domovinskog rata zaslužuju simbolično mjesto pijeteta i utoliko ne želimo vjerovati da su organizatori odabirom ovog datuma za postavljanje spomen-ploče na bilo koji način nastojali umanjiti značaj nadolazeće proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u Kninu, niti joj pripisati bilo kakvu negativnu konotaciju", poručuju iz Ministarstva branitelja.

Ističući da svaka žrtva zaslužuje jednaku pažnju i jednak tretman, izražavaju uvjerenje kako će sva udruženja, neovisno o svojoj etničkoj pripadnosti, s jednakim žarom podržati petogodišnje nastojanje Ministarstva da se u Srbiji, na mjestima koncentracijskih logora i zatočenja vukovarskih branitelja i civila u Sremskoj Mitrovici, Begejcima i Stajićevu, postave spomen-obilježja u sjećanje na sve ubijene u koncentracijskim logorima.