Dnevne novosti

Rusija: izvješće UN-a o Ukrajini "pristrano" i "licemjerno"

30.07.2014 07:08 MOSKVA, 29. srpnja 2014.(Hina/AFP), Rusija je u utorak ocijenila da je izvješće povjerenstva UN-a za ljudska prava o stanju u Ukrajini "pristrano" i "licemjerno", objavio je glasnogovornik ruske diplomacije Aleksandar Lukaševič.

"Naš glavni zaključak je da je izvješće pristrano i čak licemjerno. Njegova glavna poruka je da ukrajinska vlada može i dalje legitimno koristiti silu kako bi na istoku zemlje zavela red", kazao je Lukaševič, dodavši da se tako "zapravo opravdava ukrajinska operacija odmazde". Istaknuo je da izvješće promatračke misije UN-a ne sadrži ključnu stvar - "zahtjev za hitnom obustavom vojnih operacija koje vlasti u Kijevu provode protiv vlastitog naroda".

"Govoriti, bez toga, o ljudskim pravima u Ukrajini gubi svaki smisao", kazao je Lukaševič. Risija smatra, dodao je, da se napori UN-a u Ukrajini trebaju usmjeriti prema promicanju prekida vatre i dijalogu s pobunjenicima. Prema podacima UN-a, od početka vojnih operacija protiv proruskih pobunjenika sredinom travnja, u Ukrajini je poginulo 1.129 ljudi, dok je 3.442 ranjeno.

U ponedjeljak je visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay predstavila četvrto mjesečno izvješće promatrača UN-a o stanju u Ukrajini u kojem stoji da su pripadnici proruskih snaga na istoku Ukrajine namjerno gađali zgrade javne uprave, pljačkali banke, napadali rudnike ugljena i dizali u zrak željezničke pruge. Izvješće posebice upozorava da se na području pod kontrolom pobunjenika provodi "brutalna vladavina terora", uključujući otmice, mučenja i ubojstva civila jer se vladavina zakona potpuno urušila.