Dnevne novosti

U dvije godine za EU izbore smo potrošili 130 milijuna kuna

30.07.2014 07:12 ZAGREB, 29. srpnja 2014.(Hina), Na izbore svojih zastupnika u Europski parlament Hrvatska je u dvije godine potrošila gotovo 130 milijuna kuna, razvidno je nakon podataka što ih je objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP).

DIP je, naime, objavio izvješće iz kojeg je vidljivo da nas je provedba svibanjskih izbora za 11 hrvatskih europarlamentaraca stajala 60,9 milijuna kuna. To je, istina, gotovo osam milijuna kuna manje u odnosu na lanjske europske izbore, koji su stajali 68,7 milijuna, no kad se te dvije sume zbroje dolazi se do gotovo 130 milijuna kuna. Za biračke odbore 35, 8 milijuna Kad je riječ o troškovima ovogodišnjih izbora, glavninu, preciznije 46,8 milijuna kuna, čine naknade za rad izbornih tijela, dakle biračkih odbora, izbornih povjerenstva i slično.

Za materijalne troškove, koji uključuju i tiskanje glasačkih listića, obradu podataka, glasačke kutije itd., potrošeno je oko 14 milijuna kuna. Kod naknada najveći iznos, 35,8 milijuna kuna, namijenjen je članovima biračkih odbora u Hrvatskoj. Naime, svakom članu odbora te predsjedniku i njegovu zamjeniku pripada po 300 kuna neto. Iznimno, dodatnih 300 kuna neto dobit će članovi biračkih odbora koji su izbore provodili na poplavom pogođenim dijelovima istočne Slavonije.

Valja podsjetiti da se 25. svibnja, na dan izbora za Europski parlament, moglo glasovati na oko 6.350 biračkih mjesta, što je dvjestotinjak manje nego prošle godine. Upravo je želja da se nešto novaca uštedi i dovela do smanjenja broja birališta, a što se uglavnom provelo njihovim spajanjem na istim adresama, primjerice u školama. Za rad općinskih izbornih povjerenstava izdvojeno je oko 5,4 milijuna kuna, a za rad gradskih 2,6 milijuna kuna. Po 1.250 kuna neto dobivaju članovi općinskih povjerenstava koji su 'pokrivali' od jednog do 15 biračkih mjesta, a po 3.000 kuna neto članovi gradskih izbornih povjerenstava u gradovima sa 61 i više biračkih mjesta.

Članovi izbornog povjerenstva Grada Zagreba te županijskih izbornih povjerenstava za svoj rad dobivaju po 3.500 kuna, koliko iznosi i naknada predsjednika i šest članova Etičkog povjerenstva. Predsjednik Povjerenstva po položaju je predsjednik HAZU-a, dakle akademik Zvonko Kusić, a članovima su imenovani Snježana Banović, Goran Čular, Snježana Vasiljević, Nikola Mijatović, Zvonimir Lauc i Berto Šalaj. Idući tjedan isplate političkim strankama Poznati su i iznosi kojima će se političkim strankama nadoknaditi troškovi izborne promidžbe.

Prema Vladinoj odluci, pravo na naknadu pripada svim političkim strankama koje na izborima dobiju najmanje pet posto glasova. Za svako osvojeno mjestu u Bruxellesu dobiva se po 43 tisuće kuna neto. HDZ-u i partnerima taj se iznos množi sa šest pa se, dakle, dolazi do svote od 258.000 kuna. SDP je s partnerima osvojio četiri mjesta slijedom čega dobiva 172.000 kuna, a ORaH sa jednim europarlamentarcem 43.000 kuna. Savez za Hrvatsku prešao je prag od pet posto (osvojio je 6,8 posto glasova), no u konačnici nije osvojio mandat, pa dobiva 25.000 kuna. Naknada promidžbenih troškova strankama će, najvjerojatnije, biti isplaćena idući tjedan, najavljuju iz DIP-a.