Dnevne novosti

SAD i EU osudili napad na školu u Gazi

01.08.2014 07:15 WASHINGTON, 31. srpnja 2014.(Hina/Reuters), Izraelsko granatiranje UN-ove školi u Gazi je "potpuno neprihvatljivo i neobranjivo", priopćio je u četvrtak glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest čije riječi prenosi Reuters.

"Granatiranje UN-ove ustanove s nevinim civilima koji bježe pred nasiljem je potpuno neprihvatljivo i potpuno neobranjivo", rekao je Earnest novinarima.

Osudi Bijele kuće pridružila se i Europska unija i zatražila da se smjesta provede istraga o toj "neprihvatljivoj" akciji bombardiranja škole. "Osuđujemo bombardiranje škole UN-a u Pojasu Gaze i bombardiranje tržnice u predgrađu grada Gaze. Neprihvatljivo je da raseljeni civili koji su utočište pronašli u UN-ovim zaštićenim zonama, nakon što ih je izraelska vojska prisilila da napuste svoje domove, budu ubijeni", izjavila je šefica europske diplomacije Catherine ashton.

"Vrlo smo zabrinuti zbog humanitarne katastrofe u Gazi i ponovo tražimo da sve strane smjesta otvore pravce za dostavu pomoći stanovništvu", dodala je. U granatiranju škole u izbjegličkom logoru Jabaliya, na sjeveru Gaze, poginulo je 16 Palestinaca. Radi se o jednoj od 83 UN-ove škole koje su poslužile kao utočište civilima koji bježe pred sukobima.