Dnevne novosti

Svjetska zdravstvena organizacija planira 100 milijuna USD za borbu protiv ebole

01.08.2014 07:10 ŽENEVA, 31. srpnja 2014.(Hina/Reuters), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) planira uložiti 100 milijuna američkih dolara u borbu protiv epidemije ebole u zapadnoj Africi koja je odnijela 729 života.

Od veljače je zaraženo 1323 osoba, objavila je u četvrtak organizacija. Glavna ravnateljica WHO-a Margaret Chan u petak će se u Conakryiju u Gvineji susresti s predsjednicima zapadnoafričkih zemalja u kojima je izbila bolest, objavila je zdravstvena agencija UN-a.

"Razmjeri izbijanja epidemije ebole i prijetnja koju ona predstavlja zahtijevaju novu vrstu odgovora WHO-a, Gvineje, Liberije, Sijera Leonea i to će zahtijevati dodatna sredstva, zdravstvene stručnjake na terenu, pripravnost i koordinaciju u regiji", kazala je Chan.

Hitno su potrebni liječnici, medicinske sestre, epidemiolozi i logističari, kazala je. Planom se utvrđuje da je potrebno u zahvaćenim država rasporediti nekoliko stotina medicinskog osoblja. Sijera Leone je proglasio izvanredno stanje i pozvalo vojsku da čuva zaražene u karanteni, a Liberija je prije toga uvela stroge kontrole.

Svrha je programa zaustaviti širenje virusa jačanjem nadzora širenja bolesti, posebno u pograničnim područjima, zaštiti zdravstveno osoblje i zdravstvena edukacija stanovništva.

Svjetska udruga zračnih prijevoznika IATA prenijela je da WHO smatra da nije potrebno uvoditi ograničenja putovanja ili zatvaranje granica kao mjeru borbe protiv epidemije ebole. WHO smatra da je rizik za putnike u zrakoplovima, ukoliko je jedan od putnika zaražen, nizak.