Dnevne novosti

Razvojne banke namijenile 260 milijuna dolara za borbu s ebolom

06.08.2014 07:04 WASHINGTON, 5. kolovoza 2014.(Hina), Međunarodne razvojne banke najavile su u utorak da će 260 milijuna dolara hitnih zajmova dati trima zapadnoafričkim zemljama u kojima traje epidemija smrtonosne ebole.

Gotovo pedesetero afričkih čelnika okupilo se u Washingtonu na summitu o toj regiji. Svjetska banka najavila je da je namijenila dvjesto milijuna dolara za hitno financiranje pomoći Liberiji, Sijeri Leoneu i Gvineji. "Strahujem da će još mnogo ljudi stradati ne zaustavimo li epidemiju ebole u početku", kaže se u priopćenju predsjednika Svjetske banke Jima Yong Kima. "Međunarodna zajednica mora brzo djelovati i obuzdati ovu epidemiju", dodao je.

Predsjednik Afričke razvojne banke Donald Kaberuka rekao je za Reuters da će njegova banka odmah dodijeliti sredstva za te tri zemlje kojima se zdravstveni sustav ne može nositi s epidemijom. Najnovija epidemija ebole najteža je dosad i od veljače je ubila gotovo 900 ljudi. Dužnosnici banke kažu da je riječ o gotovo 60 milijuna dolara. I Sjedinjene Države pružit će više pomoći pogođenim državama i međunarodnim agencijama koje se bave pomaganjem oboljelima. Dat će opremu i stručnu pomoć, objavila je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

Usporedo je i Pentagon u ponedjeljak objavio da je u Liberiji mali tim američke vojske u kojem je manje od petero uniformiranih osoba i civila. Oni ondje pomažu osnovati dijagnostički laboratorij za ebolu, a laborantima će dati i zaštitnu opremu i pribor za pretrage. Sličan je centar već osnovan u Sijeri Leoneu, rekao je novinarima glasnogovornik Pentagona pukovnik Steve Warren.