Dnevne novosti

Ebola: SAD formira skupinu za eksperimentalni lijek

08.08.2014 07:02 WASHINGTON, 7. kolovoza 2014.(Hina/Reuters),  Administracija američkog predsjednika Baracka Obame formira posebnu radnu skupinu koja bi trebala razmotriti pitanje mogućeg korištenja eksperimentalnog lijeka koji bi pomogao stotinama oboljelih od ebole u Africi, kazao je u četvrtak američki dužnosnik.

Skupina će uključiti znanstvenike i dužnosnike vladinih agencija poput Nacionalnog instituta za zdravlje i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao je Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergiju i infektivne bolesti. Fauci je u intervjuu kazao da nije siguran kada će se skupina prvi puta sastati ni tko će biti prisutan.

Međutim, naglasio je da se "mora izbalansirati sućut" prema žrtvama te bolesti s "potrebom da se utvrdi da li nešto zaista djeluje". Eksperimentalni lijek za ebolu ZMapp primilo je dvoje zaraženih Amerikanaca prije nego su iz Liberije prebačeni u SAD. Na konferenciji za novinare u Washingtonu, američki je predsjednik kazao da zasad ne postoji dovoljno relevantnih informacija da bi se odobrila dostava eksperimentalnog lijeka afričkim zemljama pogođenih epidemijom ebole.