Dnevne novosti

Stručnjaci EU-a 14. kolovoza o ruskim sankcijama

11.08.2014 07:09 BRUXELLES, 8. kolovoza 2014. (Hina/Reuters), Poljoprivredni stručnjaci iz svih zemalja EU-a sastat će se 14. kolovoza u Bruxellesu kako bi raspravljali i analizirali učinak zabrane izvoza njihovih prehrambenih proizvoda u Rusiju, objavila je Europska komisija.

"S obzirom na situaciju, najvažnije je reagirati prikladno i brzo", rekao je europski povjerenik za poljoprivredu Dacian Ciolos. Ruski premijer Dmitrij Medvedev objavio je 7. kolovoza da je stupila na snagu jednogodišnja "potpuna zabrana" uvoza većine prehrambenih proizvoda iz Europe i Sjedinjenih Država zbog njihovih sankcija, ali je istodobno poručio da se mogu opozvati u slučaju da "naši partneri pokažu konstruktivni pristup" u pogledu sankcija protiv Rusije.

Zabrana se odnosi na govedinu, svinjetinu, perad i mesne prerađevine, ribu i ostale plodove mora, sireve, mlijeko i druge mliječne proizvode, voće, povrće i orašaste plodove iz SAD-a, EU-a, Australije, Kanade i Norveške, navodi se u odluci objavljenoj na internetskoj stranici ruske vlade. Europska komisija će osnovati i posebnu stručnu skupinu koja će analizirati ruske sankcije u pojedinim sektorima i pronalaziti načine kako im pomoći.