Dnevne novosti

UN: Potrebno znatno smanjenje emisija stakleničkih plinova

11.08.2014 07:05 ZAGREB, 8. kolovoza 2014. (Hina),Najnoviji nacrt izvješća UN-a navodi da je do sredine 21. stoljeća potrebno smanjiti emisije stakleničkih plinova za 40 do 70 posto kako bi se ublažio trend globalnog zagrijavanja koji već utječe na klimu u svim dijelovima svijeta, prenose agencije.

Na temelju izvješća, koje sumira rezultate triju znanstvenih istraživanja provedenih pod okriljem UN-a u proteklih godinu dana, vlade više od 200 zemalja svijeta trebale bi postići globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promjena na summitu u Parizu krajem 2015. godine, prenosi Reuters. U izvješću se navodi da postojeće obveze za smanjivanje emisija neće biti dovoljne da se globalno zagrijavanje ograniči na dva stupnja Celzija iznad razine prosječne globalne temperature tijekom predindustrijskog razdoblja.

UN je postavio plafon za dopušteno zagrijavanje od dva stupnja Celzija do 2100. godine jer smatra da bi svako još veće zagrijavanje moglo dovesti do klimatske katastrofe - podizanja razine mora, valova tropskih vrućina, te dosad nezabilježenih oluja i poplava. Prosječna globalna temperatura na površini Zemlje porasla je za oko 0,8 stupnja Celzija od početka industrijske revolucije sredinom 19. stoljeća, navodi se u nacrtu izvješća Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC). "Znatno smanjenje emisija stakleničkih plinova kako bi se zagrijavanje ograničilo na dva stupnja Celzija ... i dalje je moguće, ali za to će biti potrebno prevladati značajne tehnološke, gospodarske, institucionalne i kulturne izazove", stoji u draftu izvješća koje bi trebalo biti objavljeno u Kopenhagenu 2. studenoga ove godine.

Kako bi uopće postojali izgledi da se zagrijavanje ograniči na dva stupnja Celzija, do 2050. godine globalne emisije stakleničkih plinova, uglavnom od izgaranja fosilnih goriva, trebale bi se smanjiti za 40 do 70 posto, stoji u izvješću. Da bi to bilo moguće potrebno je utrostručiti ili učetverostručiti udio energije proizvedene u solarnim, nuklearnim i vjetroelektranama. IPCC u izvješću navodi da je 95 posto sigurno da je glavni razlog globalnog zagrijavanja ljudski utjecaj, premda ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da mnogi ljudi sumnjaju u istraživanja i vjeruju da je riječ o prirodnom fenomenu.