Dnevne novosti

Turska traži od Njemačke objašnjenje navoda o špijuniranju

19.08.2014 07:16 ISTANBUL, 18. kolovoza 2014.(Hina/Reuters), Tursko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da će navodi objavljeni u njemačkom časopisu o tome da je Njemačka navodno godinama špijunirala Tursku "biti neprihvatljivi" ako se pokažu točnima te je od njemačke vlade zatražilo objašnjenje.

"Od njemačkih se vlasti očekuje službeno i zadovoljavajuće objašnjenje navoda iz njemačkih medija i, ako su oni točni da odmah prekine s tim aktivnostima", stoji u priopćenju. Vlasti u Ankari pozvale su na razgovor njemačkog veleposlanika u Turskoj zbog teksta u časopisu Der Spiegel da je njemačka obavještajna služba godinama špijunirala svog saveznika u NATO-u.

Zamjenik turskog ministra vanjskih poslova Erdogan Iscan susreo se s veleposlanikom Eberhardom Pohlom i izrazio mu zabrinutost Ankare zbog tih navoda, rekao je dužnosnik ministarstva ne navodeći pojedinosti. Glasnogovornik njemačke vlade je, upitan je li Turska prijateljska zemlja koja zbog toga ne bi trebala biti meta špijuniranja odgovorio: "Njemačka blisko surađuje s Turskom na brojnim područjima". Njemačka je najveći turski trgovinski partner u EU-u, a u njoj živi oko tri milijuna Turaka, što je najveća turska dijaspora u Europi.