Dnevne novosti

Grčić: manje novca od poreza na dohodak kompenzirat ćemo iz EU fondova

25.08.2014 07:24 SPLIT, 22. kolovoza 2014.(Hina), Potpredsjednik Vlade Branko Grčić izjavio je da će se manji prihodi lokalne i regionalne samouprave nakon najavljenih izmjena Zakona o porezu na dohodak nadoknaditi iz EU fondova.

"Mi potenciramo projekte za financiranje iz EU fondova upravo da onaj novac koji je do sada išao od poreznih obveznika supstituiramo nečim što nam netko poklanja u bespovrat, a to je u ovom slučaju kroz EU fondove", rekao je Grčić novinarima, nakon sastanka sa splitskim gradonačelnikom Ivom Baldasarom te dodao da će se tako kompenzirati manji prihodi gradova i općina od poreza na dohodak. Vladinu najavu manjeg poreza na dohodak pozdravlja i splitski gradonačelnik.

Naveo je da će ta mjera Split godišnje koštati između 50 i 60 milijuna kuna, ali da se, unatoč tomu, za sada neće povećavati prirez. "Pozdravljam ovaj potez Vlade, kojeg je možda trebalo donijeti i prije, jer to je pokušaj da se izađe iz recesije", rekao je. Grčić je istaknuo kako je ključno da je Vlada došla do ideje "da se u trenutku kada se pojavljuju pokazatelji ozbiljnog preokreta u gospodarstvu dade dodatni zamah kroz povećanje plaća, tj. povećanje potrošnje koja je do sada bila jedna od kritičnih komponenti BDP-a".

Priznaje da je moguće da planirane izmjene poreza na dohodak neće rezultirati većim plaćama, nego da će to dio poduzetnika iskoristiti za povećanje konkurentnosti. No nada se da će većina zaposlenih dobiti veću plaću. Povećanje plaća očekuje posebno u tzv. srednjem sloju. Na pitanje koliko će se povećati plaće članova Vlade, odgovorio je, "što se tiče Vlade, mislim da će eventualni rast plaća koji bi išao iz ove porezne promjene u najvećem dijelu biti kompenziran za dužnosnike".

Potvrdio je da se u Vladi razmišlja o prodaji državljanstva stranim investitorima, ali uz napomenu da "neke ideje o kojima se priča u Vladi nekako izađu spontano u javnost". "Mogu vam reći da se zaista raspravljalo i o takvim idejama, koje su poznate i iz drugih zemalja", rekao Grčić. Tumači da i sada postoji zakonska osnova da se državljanstvo dodijeli osobama "određenim specifičnim osobama", a da kriterij u tome može biti doprinos državi i gospodarstvu, kroz investicijsku aktivnost.

Odbacio je primjedbe da Vlada bježi od odgovornosti za probleme u kojima se našla splitska Spaladium Arena. "Spaladium Arena je toliko kompleksan pravni posao da će se morati zatražiti dodatne pravne ekspertize", kazao je Grčić. Naglasio je da su DORH i Ministarstvo pravosuđa vrlo ozbiljno istražile projekt Spaladium Arene te dodao da se "priča o Spaladium Areni nastavlja".