Dnevne novosti

Mrak Taritaš: Zakon o učinkovitom korištenju energije ide u hitnu proceduru

25.08.2014 07:22 GUNJA, 22. kolovoza 2014.(Hina), Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš izjavila je da treba donijeti Zakon o učinkovitom korištenju energije te da će on ići u hitnu saborsku proceduru.

"Ono što mediji pišu o mogućim kaznama nema veze s tim", rekla je Mrak Taritaš tijekom današnjeg posjeta Gunji odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da energetska učinkovitost nije uklopljena u nacionalno zakonodavstvo i prijeti li zbog toga Hrvatskoj kazna od strane Europske unije. "Sve što je bilo potrebno u vezi s certificiranjem i programima je doneseno, a Hrvatska je jedna od tri zemlje EU koja je za to pohvaljena.

Ono što se piše u novinama o kazni Sloveniji od 25 tisuća eura dnevno je upravo zato što Slovenija to nije donijela", rekla je Mrak Taritaš. Dodala je da kada je riječ o našim obvezama prema EU jedna je obveza donijeti zakonodavstvo i sve propise, a druga to i provoditi. "Prvu smo ispunili, a i s drugom će sve biti u redu", zaključila je Mrak Taritaš.

Govoreći o odbijanju lokacijske dozvole gradu Zagrebu za odlagalište otpada Resnik, ministrica je rekla da je zahtjev za lokacijskom dozvolom bio krajem prošle godine. "Zahtjev je bio preuranjen jer grad Zagreb nije donio program načina zbrinjavanja otpada, a bez tog programa mi nismo mogli izdati lokacijsku dozvolu", rekla je Mrak Taritaš.

Dodala je da se grad Zagreb strpljivo čekao osam mjeseci, te je Ministarstvo odbacilo zahtjev za lokacijskom dozvolom jer se nije željelo dovesti u situaciju da netko kaže da lokacijsku dozvolu čeka godinu i više. "U ovom času nema uvjeta za izdavanje lokacijske dozvole dok grad Zagreb ne donese potrebne dokumente, a kada to učini i ukoliko sve bude u redu nema razloga da se lokacijska dozvola ne izda u roku od dva dana", zaključila je Mrak Taritaš.