Dnevne novosti

Mrsić: primjenom novih zakona počinje prava reforma tržišta rada

12.09.2014 08:35 ZAGREB, 11. rujna 2014.(Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ocijenio je danas da će nakon donošenja i usklađivanja triju zakona s područja radnoga zakonodavstva - Zakona o radu (ZOR), Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata i Zakona o zaštiti na radu, započeti prava reforma tržišta rada koja treba pridonijeti sigurnosti radnika, boljoj poziciji poslodavaca i uspješnosti gospodarstva.

Prava reforma zapravo je tek počela prijemom novih zakona, a vrlo skoro bit će donijeti i svi provedbeni akti, najavio je Mrsić na seminaru o novom ZOR-u koji je organizirao časopis "Novi informator". Istaknuo je da će se kroz posebno tijelo, osnovano pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, pratiti provedba i učinci ZOR-a s ciljem dobivanja informacija o tome što se zbiva na tržištu rada. Ako uočimo smetnje u provedbi zakona, izmjenama ćemo ih vrlo brzo otklanjati, rekao je Mrsić.

Odbacio je primjedbe da su u novom ZOR-u zanemareni radnici i njihova prava, naglasivši da je posebna pozornost posvećena odredbama o sustavu kolektivnih radnih odnosa, kroz koje je ojačana uloga radničkih vijeća. Cilj nam je bio da inspekcija rada postane preventivna, a ne represivna, pa inspektori ubuduće poslodavce neće novčano kažnjavati za uočene nepravilnosti, već će im dati rok da to isprave. Time ćemo izbjeći i mogućnost koruptivnih radnji, na koje su se neki poslodavci tužili u vezi nalaza inspektora, kazao je Mrsić.

Ustvrdio je kako se već vide pomaci kod primjene dvaju instituta - radu kod dva poslodavca, ako je netko u punom radnom vremenu zaposlen kod jednog poslodavca može raditi legalno i kod drugog, te mogućnosti da radnici u povezanim društvima mogu raditi u drugoj tvrtki ako nema posla u njihovoj. Time će se lakše sprječavati rad na crno, tvrdi Mrsić. Osim toga, pojednostavljene su i preciznije određene odredbe koje se odnose na programe preustroja poduzeća, kako se ne bi događalo da se u predugačkom vremenskom razdoblju izgubi i zdravi dio poduzeća, naveo je ministar.