Dnevne novosti

Zajednica županija: protuustavan prijedlog Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi

17.09.2014 07:20 VIROVITICA, 16. rujna 2014.(Hina), Hrvatska zajednica županija smatra da je protuustavan prijedlog Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, kojim bi poslove koje sada obavlja županija, mogli preuzeti gradovi i općine.

Izmjena članka 22. stavak 2 trebao se naći na sjednici Vlade RH. U Hrvatskoj zajednici županija smatraju da je izmjena protuustavna, budući da Ustav RH i Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi definira nadležnosti županija, priopćio je predsjednik Hrvatske zajednice županija, virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

"Važeći Zakon jasno propisuje da o prijenosu nadležnosti sa županije na gradove i općine odlučuju predstavnička tijela tih jedinica, uz propisanu suglasnost i uvjet. Sasvim je neprihvatljivo i suprotno europskoj upravnoj praksi da u odlučivanje o preuzimanju poslova iz nadležnosti županije od strane grada ili općine nije uključena i županijska skupština", objašnjava župan Tolušić. Kroz naoko beznačajnu izmjenu jednog članka zakona, ističe Tolušić, ministar uprave Arsen Bauk želi razvlastiti županije u njihovim osnovnim ovlastima.

"Županije svakako jesu za decentralizaciju pa me čudi što ministar Bauk ne donese isti propis i konačno spusti ovlasti s države, koja očito ne zna dobro upravljati, na županijsku razinu koja je daleko sposobnija od trome i hipertrofirane državne birokracije. Ako neki gradovi imaju kapacitete za to, zašto ne. Ako se županijama prepuste ovlasti koje sada imaju uredi državne uprave, poput izdavanja vjenčanih listova, dozvola za koncesije, trebalo bi doći i do daljnje decentralizacije u školstvu i zdravstvu", smatra župan Tolušić.

"Ministar Bauk možda je dobar matematičar, ali loš ministar", ustvrdio je. Iz Hrvatske zajednice županija predloženo je da se ovakav Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi povuče iz procedure, uz zahtjev da se o bitnim stvarima vezanima za županije uključi i same župane i stručna županijska tijela.