Dnevne novosti

Sabor o Izvješću Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa

18.09.2014 07:20 ZAGREB, 17. rujna 2014.(Hina), Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o Izvješću Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa za 2013. koje je na 37 sjednica, koliko ih je održano u izvještajnom razdoblju, donijelo 118 odluka o pokretanju postupka radi utvrđivanja sukoba interesa, te 25 odluka o njihovom nepokretanju.

Od ukupnog broja pokrenutih postupaka, oko trećina ih je pokrenuta povodom podnesenih neanonimnih prijava, a dvije trećine je pokrenuto na temelju vlastitih saznanja Povjerenstva. Od tih 118 pokrenutih postupaka doneseno je 66 odluka kojima se postupak pred Povjerenstvom okončava, od čega je u 58 odluka dužnosnicima izrečena sankcija zbog povrede odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa (ZSSI).

Povjerenstvo u 2013. godini, kao prvoj godini u kojoj je provedba ZSSI-a u nadležnosti stalnog, neovisnog i samostalnog državnog tijela, osim rješavanja zaostalih, neriješenih predmeta i nastojanja da kroz pojedine predmete primjereno odgovori na aktualna zbivanja iz kojih proizlazi sukob interesa dužnosnika, pokrene veći broj istovjetnih predmeta kako bi se kroz usporedbu istovjetnih ili sličnih situacija mogao uspostaviti određeni sustav kriterija kojima će se Povjerenstvo voditi prilikom odabira vrste i visine sankcije, navodi se, uz ostalo, u izvješću.