Dnevne novosti

Predstavljen projekt osnaživanja obitelji i djece s poteškoćama

18.09.2014 07:24 ZAGREB, 17. rujna 2014.(Hina), Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize i partnerske udruge iz triju županija predstavili su projekt osnaživanja obitelji i djece s teškoćama u razvoju koji se finacira bespovratnim sredstvima iz europskog IPA programa, a omogućava zapošljavanje šest novih stručnjaka, te otvaranje dnevnih županijskih centara, terapijske i usluge patronaže.
Odabrali smo Centar za rehabilitaciju Zagreb, podružnicu Sloboština i tri udruge iz Sisačko-moslavačke, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije, gdje su nedovoljno razvijene socijalne usluge, a djeca s poteškoćama i njihove obitelji žive s rizikom od isključenja iz zajednice, istaknula je voditeljica projekta Sanja Lazić.

Projekt je vrijedan 197.000 eura, obuhvaća osnivanje tri multidisciplinarna stručna tima, što uključuje patronažu, psihosocijalnu podršku i tri dnevna centra. U njemu će sudjelovati 21 obitelj djece s teškoćama, odnosno 100 roditelja i 50 djece. Obitelj s djetetom s poteškoćama treba osnažiti i omogućiti joj uspostavu ravnoteže između obiteljske i radne uloge. U tome će svakako pomoći dnevni centri u kojima će obitelj moći ostaviti dijete dok obavlja poslove važne za egzistenciju, istaknuto je na predstavljanju projekta.

Predstavnici Udruge osoba s invaliditetom iz Sisačko-moslavačke županije izrazili su posebno zadovoljstvo uključivanjem u projekt jer u toj od rata stradaloj i osiromašenoj županiji živi oko 11 posto ili 20.000 osoba s invaliditetom. Među njima je i naših 253 članova, najmlađem je 14 mjeseci, a najstarijem 96 godina, navela je tajnica udruge Aleksandra Milković.

Projekt nas ohrabruje da pomažemo i osiguramo razvoj našim članovima, posebno djeci kao što je Maja Latinčić koja je zbog problema s asistentima u nastavi nedavno postala svojevrsnom glasnogovornicom sve djece kojima su potrebni asistenti, rekla je Milković.

Svrha projekta je i svojevrsna decentralizacija, odnosno širenje mreže stručnjaka i mobilnih timova koji će raditi u županijama i pomagati roditeljima i djeci da probleme riješe u svojoj sredini, umjesto što moraju putovati u Zagreb ili neki drugi centar, što im oduzima vrijeme i novac.

Nakon završetka projekta, koji će trajati 18 mjeseci, bit će izrađen priručnik, odnosno aplikacija koja će stručnjacima, roditeljima i djeci omogućiti dobivanje važnih informacija, od najnovijih terapijskih metoda do zakonodavnog okvira za rješavanje njihovih problema.