Dnevne novosti

EU: istraživanje o bivšim studentima Erasmusa

23.09.2014 07:22 BRUXELLES, 22. rujna 2014.(Hina/dpa), Europski program studentske razmjene Erasmus "zaslužan" je za što je na svijet došlo milijun novorođenčadi, objavila je u ponedjeljak europska povjerenica za obrazovanje Andrula Vasiliu.

Program Erasmus omogućava studentima da studiraju na sveučilištima u inozemstvu i pomaže njihovo financiranje. Utemeljen je 1987. godine. Istraživanje bivših studenata Erasmusa pokazalo je da ih gotovo trećina danas ima životnog partnera ili partnericu druge nacionalnosti - što je tri puta više od studenata koji nisu studirali u inozemstvu.

Njih 27 posto upoznalo se tijekom studija. Ti su parovi na svijet donijeli milijun 'Erasmus beba', rekla je Vasiliu. Istraživanje je pokazalo i da se studenti iz tog programa lakše zapošljavaju te kako je vjerojatnije da će se preseliti u potrazi za poslom.

Nakon diplome 45 posto bivših studenata Eramusa preselilo se u drugu zemlju. Istraživanje je provedeno u 34 zemlje i u njemu je sudjelovalo 75 tisuća bivših studenata.