Dnevne novosti

TIH zatražio da se kadrovska pitanja premjeste u otvoreni dio sjednica Vlade

25.09.2014 07:16 ZAGREB, 24. rujna 2014.(Hina), U povodu Međunarodnog dana prava na pristup informacijama Transparency International Hrvatska (TIH) zatražio je da se kadrovska pitanja iz zatvorenog premjeste u otvoreni dio sjednica Vlade Republike Hrvatske.

"Kadrovska rješenja Vlade u potpunosti trebaju biti transparentna. To podrazumijeva sam postupak izbora, ali i informacije zašto netko napušta, odnosno preuzima neku dužnost. Na otvorenom dijelu sjednica Vlade Republike Hrvatske treba se odlučivati o imenovanjima ministara i njihovih pomoćnika, ravnatelja i članova upravnih vijeća državnih agencija i zavoda te čelnih ljudi državnih tvrtki.

Naime, riječ je o dužnostima koje nose veliku odgovornost i za koje se primaju visoke plaće koje financiraju porezni obveznici. Zbog toga u povodu Međunarodnog dana prava na pristup informacijama podsjećamo na jedan od naših glavnih slogana: 'Građani imaju pravo znati!'", priopćila je predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Pritom je podsjetila na važnost izrade registra javnih dužnosnika koji bi obuhvatio sve osobe koje su na dužnost došle izbornim procesom ili kao posljedica političkih imenovanja od strane izvršne vlasti.