Dnevne novosti

Udruge: vratiti kazneno djelo nasilničkog ponašanja u Kazneni zakon

25.09.2014 07:16 ZAGREB, 24. rujna 2014.(Hina), Vraćanje kaznenog djela nasilničkog ponašanja u Kazneni zakon zatražilo je nekoliko udruga manjinskih društvenih skupina, nezadovoljnih jer to Vlada nije učinila u prijedlogu izmjena zakona koji je upućen u saborsku proceduru.

Lezbijska grupa Kontra, LGBT udruga Rišpet iz Splita, Srpski demokratski forum te Bolja Budućnost – Udruga Žena Romkinja Hrvatske u priopćenju, uz ostalo, navode kako je Vlada, unatoč brojnim upozorenjima civilnog društva, propustila kroz nove izmjene Kaznenog zakona ispraviti veliku pogrešku, koja je učinjena 2011. godine kada je posve ukinuo kazneno djelo nasilničkog ponašanja. "Zbog takvog postupanja Vlade brojni nasilnici će na ulicama Hrvatske ostati nesankcionirani.

Zločini iz mržnje nad manjinskim društvenim skupinama – osobito pripadnicima nacionalnih i etničkih manjina i LGBT osobama gorući su problem u hrvatskom društvu", ustvrdile su udruge. U priopćenju također navode da su zabilježeni organizirani napade na Rome u Jelisavcu i Međimurju koji su se dogodili u posljednjih mjesec dana, kao i "osobit porast nasilja nad pripadnicima LGBT populacije u Splitu".

Kao primjer izdvajaju napad na LGBT aktivista iz Splita, Antu Beusa, i njegovog prijatelja nedaleko od zgrade u kojoj živi, navodeći da policija nije podnijela kaznene prijave protiv svih šestero napadača već samo protiv dvojice "upravo zbog nepostojanja kaznenog djela nasilničkog ponašanja u Kaznenom zakonu". "Napade iz mržnje na pripadnike manjinskih društvenih skupina izvršavaju najčešće planirano grupe napadača.

U takvim slučajevima sudionici napada koji nisu izravno udarili ili zaprijetili žrtvi ostaju kazneno nesankcionirani", kažu udruge tražeći vraćanje kaznenog djela nasilničkog ponašanja u Kazneni zakon.