Dnevne novosti

Tužitelji ICTY-ja: Karadžić "pokretačka snaga" genocida

30.09.2014 07:12 DEN HAAG, 29. rujna 2014.(Hina/Reuters), Radovan Karadžić bio je "pokretačka snaga" genocidne kampanje 90-ih kako bi se Bosna i Hercegovina riješila nesrpskog stanovništva, izjavili su u ponedjeljak tužitelji Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) u završnim riječima na suđenju bivšem političkom vođi bosanskih Srba, zatraživši maksimalnu kaznu doživotnog zatvora za jednog od vodećih političkih figura tijekom rata u BiH od 1992.-95. u kojem je poginulo oko 100.000 ljudi.

Završavajući četverogodišnje suđenje, tužitelj Alan Tieger je sucima u Den Haagu kazao da se Karadžić svojevremeno hvalio svojim namjerama da izbriše nesrpsko stanovništvo. "Nakon stotina svjedoka, 80.000 stranica transkripata i 10.000 dokaza, politika etničkog čišćenja je napokon razotkrivena. A Karadžić je bio njezina pokretačka snaga", rekao je Tieger.

Tužitelj Tieger je također kazao da genocid ne mora značiti ubojstvo i uništenje etničkih grupa nego to može biti i uništavanje "osnova za život neke etničke grupe". Ustvrdio je da su Karadžićeve teritorijalne ambicije bile ogromne. Tvrdio je da područja gdje su Srbi bili većinski narod prije Drugog svjetskog rata trebaju pripasti njima", citirao je Tieger te podsjetio da je tvrdio da Srbi imaju pravo na oko 65 posto zemlje, "čemu se podsmjehivao čak i Slobodan Milošević".

Karadžića se smatra odgovornim i za 43-mjesečnu opsadu Sarajeva, tijekom koje je poginulo više od 5.000 civila. "Tada je rekao što će se to dogoditi i to se i dogodilo. Tisuće ubijenih, stotine gradova razoreno, mase ljudi prisilno raseljene", kazao je Tieger u sudnici. Prema njegovim riječima, Karadžić, sada 69-godišnjak, koristio se nasiljem i terorom kako bi od multikulturalne BiH stvorio posebnu etničku srpsku državu, a u realizaciju svog nauma krenuo je nekoliko dana prije nego je Bosna proglasila nezavisnost od Jugoslavije.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tijekom rata u BiH, od 1992. do 1995. godine. Kako ICTY svoj mandat polako privodi kraju, Karadžić je jedan od četvorice kojima se još uvijek sudi. Među njima je i vojni vođa bosanskih Srba Ratko Mladić.

Karadžić, koji se sam brani, odbacuje autoritet Haškog suda jer je, kako tvrdi, "oruđe u rukama NATO-a" čiji su zračni udari priveli rat kraju. Svoje će završne riječi iznijeti u srijedu. Optužnica protiv njega podignuta je 1995., a konačno je uhićen 2008. nakon dugogodišnjeg skrivanja u Beogradu gdje je pod krinkom radio kao 'new age' iscjelitelj.