Dnevne novosti

Mrsić za tripartitno djelovanje na županijskoj razini

02.10.2014 07:18 SPLIT, 1. listopada 2014.(Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić istaknuo je nakon razgovora sa članovima Gospodarsko-socijalnih vijeća (GSV) Splitsko-dalmatinske i okolnih županija da se brojni problemi mogu riješiti tripartitnim djelovanjem predstavnika županija, sindikata i poslodavaca.

"Cilj je unaprijediti rad županijskih GSV-a tako da ne raspravljaju samo formalno o, primjerice, nezaposlenosti nego da razmatraju sve teme koje su važne za razvoj županije. Jedno je rad GSV-a na nacionalnoj razini, ali puno se stvari može riješiti na lokalnoj razini", kazao je Mrsić.

Na upit koliko je borba protiv rada na crno otkrila poduzeća kod kojih radnici rade na crno i koliko je nakon toga radnika zaposleno, Mrsić je istaknuo da posao inspektora rada nema samo represivni nego i preventivni karakter. "Jedan od primjera kako smo stvari unaprijedili su vaučeri u poljoprivredi s kojima smo praktički iskorijenili rad na crno. Izdano je preko 300.000 iskaznica radnicima na poslovima u poljoprivredi, a i prihod u proračunu je značajan", rekao je Mrsić.

Dodao je kako su za turističku djelatnost kreirali mjeru "stalnog sezonca" kojom je omogućeno da tvrtke zapošljavaju sezonske radnike za stalno, bez njihova vraćanja na Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), a u tom razdoblju HZZ će im isplaćivati naknadu. Država će im za to vrijeme pružiti mogućnost dodatnog obrazovanja u turizmu.

Želimo unaprijediti strukovno obrazovanje jer strukovne škole na području Splitsko-dalmatinske županije ne proizvode kadrove koji bi odgovarali tržištu rada, pa se tako za turističku djelatnost uvoze kadrovi iz drugih županija. Zbog toga bi se sljedeće školske godine mogle mijenjati upisne kvote", najavio je Mrsić. Tržište rada mora korespondirati s obrazovnim sustavom inače ćemo opet početi proizvoditi kadrove za koje u Hrvatskoj nema posla, upozorio je Mrsić.