Dnevne novosti

Kampanja "Drugo lice invalidnosti" za zapošljavanje invalidnih osoba

03.10.2014 07:16 ZAGREB, 2. listopada 2014.(Hina), Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije i Udruga za rehabilitaciju i edukaciju "Visoki Jablani" iz Rovinja predstavili su kampanju "Drugo lice invalidnosti" kojoj je cilj unaprijediti zapošljavanje invalida, odnosno podizanje javne i institucionalne svijesti o njihovim radnim sposobnostima, poglavito u svjetlu skorašnje zakonske obveze poslodavaca u javnom i privatnom sektoru koji imaju više od 20 radnika da po utvrđenim kvotama zaposle i određeni broj invalidnih osoba.

U Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom stoji odredba o kvotama po kojoj su poslodavci dužni zaposliti određeni broj invalidnih osoba. Odredba će se početi primjenjivati od 1. siječnja, a kvote koje se kreću od 2 do 6 posto, razvrstane su po industrijskim granama. Ako ne zaposle invalidne osobe, poslodavci zakonsku obvezu mogu ispuniti kroz tzv. zamjenske kvote tako da participiraju u samozapošljavanju invalidnih osoba ili pak da održavaju učeničke i studenske prakse.

Za neispunjavanje obveze plaćat će kaznu od 905 kuna za svaku nezaposlenu osobu, a novac će uplaćivati u državni proračun. Oni koji zaposle više osoba nego im je to obveza bit će nagrađeni raznim poticajima i olakšicama. Osobe s invaliditetom ne traže privilegije već iste šanse, zato bi svaki poslodavac prvo trebao prepoznati njihovo znanje, kompetencije i snagu koja će mu oplemeniti i nadograditi radnu zajednicu, istaknula je predsjednica Udruge za rehabilitaciju i edukaciju "Visoki jablani" Mihaela Jović Karešin. Predstavila je platformu kampanje na web stranicama na kojoj je svojevrsna burza radnih mjesta osoba s invaliditetom.

Poslodavci zapravo i ne znaju gdje pronaći osobu s invaliditetom, a one se pak ne mogu javiti na oglase jer u njima uglavnom ne stoji da se traži osoba s invaliditetom. Putem web stranice "www. drugo lice invalidnosti.orh" svi se mogu informirati, navela je Jović Karešin. Pravna savjetnica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Milica Jovanović istaknula je da HUP promiče društveno odgovorno zapošljavanje, ali i upozorava na zakonom uvedene kvote. Počeli smo graditi kuću od krova, poslodavcima smo uveli obvezu zapošljavanja, no u sustavu obrazovanja nema zanimanja koja su im potrebna. Sadašnji sustav obrazovanja zapošljivost invalidnih osoba svodi na minimum, upozorava Jovanović.

U raspravi je postavljeno pitanje kako će veliki poslodavci koji zapošljavaju nekoliko tisuća ili desetke tisuća radnika ispuniti kvote - hoće li morati otpuštati radnike da bi zaposlili osobe s invaliditetom. Ako to ne učine plaćat će visoke penale i time puniti državni proračun. Je li to svrha uvedenih kvota, pitali su sudionici skupa. Neki su podsjetili na zakonsku kvotu zastupljenosti žena na izbornim listama, jer političke stranke koje to ne ispunjavaju ne plaćaju nikakve kazne.

Rukovoditeljica Odsjeka za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s faktorima otežane zapošljivosti iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Marijana Senjak govorila je o nizu programa koje Zavod provodi kako bi potaknuo zapošljavanje osoba s invaliditetom. Najznačajnijim je ocijenila edukaciju savjetnika za zapošljavanje i najavila uspostavu očevidnika u kojemu će biti sve invalidne osobe prijavljene na Zavod. Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje 1. kolovoza ove godine bilo je prijavljeno 6.803 invalidnih osoba, od kojih je 2.796 žena.