Dnevne novosti

Sabor: Izvješću o provedbi Ustavnog zakona o manjinama nedostaje kritički osvrt

10.10.2014 07:24 ZAGREB, 9. listopada 2014.(Hina), Izvješću o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina za prošlu godinu nedostaje kritički osvrt, suglasila se većina članova saborskog Odbora za ljudska i prava nacionalnih manjina.

Izvješće je suhoparno s obzirom na sve što se događalo u 2013., ocijenio je Dragan Crnogorac (SDSS), spominjući provedbu Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, govor mržnje na sportskim takmičenjima, nedostatak novca u obrazovanju, stambeno zbrinjavanje... U odgoju i obrazovanju, kaže, napravljen je značajn korak natrag, posebno u predškolskom, izvješće ništa se ne govori o povratu nacionalizirane imovine, a u stambenom zbrinjavanju zadnjih dvije-tri godine "nije se ništa radilo".

Furio Radin (talijanska manjina) drži da ima nazadovanja u svim područjima, no "u oči skače" uporaba jezika i pisma. Spomenuo je Vukovar u kojemu se, kaže, "ne provodi zakon, odnosno kad se primjeni, table se ruše i to vidi cijeli svijet". Smatra da se odnos prema jednoj nacionalnoj manjini reflektira i na druge. Radin je naveo da su lani pred sudovima vođena samo tri postupka na jezicima manjina, a to, kaže, govori o jednoj atmosferi.

Problematizira i podatak o značajno većem broju izdanih dvojezičnih osobnih iskaznica, posebno za pripadnike talijanske manjine, pita zašto ih ne uzimaju i drugi te odgovara "jer je sam model pogrešan". Ravnatelj Vladina Ureda za ljudska prava Branko Sočanec ističe da su se u svim područjima provodile aktivnosti koje su pridonijele ostvarivanju prava pripadnika nacionalnih manjina koja su osigurana Ustavnim zakonom i drugim propisima.

Uspješno se, kaže, provodilo obrazovanje učenika u nastavi koja se u cjelini izvodi na jeziku i pismu nacionalnih manjina (model A), te je uočen trend povećanja broja učenika u programima učenja jezika i kulture manjina (model C). Vidljiv je, kaže, daljnji pomak i u odgoju i obrazovanju pripadnika romske manjine. No, Veljko Kajtazi (romska manjina) upozorava da brojke i stvarnost ne korespondiraju, da studenti stipendije dobivaju u svibnju i lipnju, da prednost kod upisa u vrtiće imaju djeca zaposlenih roditelja, a Romi to nisu.

Kajtazi je pohvalio zapošljavanje Roma putem javnih radova te poziva da se zaposle obrazovani Romi kao poticaj drugima. Smatra i da čim prije treba revidirati Nacionalnu strategiju za Rome, donijeti lokalne akcijske planove, jer se većina problema događa na lokalnoj razini, gdje ih treba i rješavati. Članovi Odbora nisu zadovoljni udjelom pripadnika manjina u tijelima državne i lokalne uprave, ne dijele ocjenu o pozitivnom pomaku u pristupu manjina medijima.

Ante Babić (HDZ) proziva Savjet za nacionalne manjine zbog financiranja tjednika Novosti koji, kaže, najgorim govorom mržnje govori o Hrvatskoj, Hrvatima, Crkvi. Srpskom nacionalnom vijeću dodijeljeno je 4, 1 milijun kuna, od čega 3, 5 milijuna za Novosti, naveo je Babić. Predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer je uzvratio kako treba dokazati da je nešto govor mržnje, te da Savjet novac daje po programima, ne etnicitetu. Za provođenje Ustavnog zakona lani je država utrošila 138 milijuna kuna.