Dnevne novosti

Slabe nade za BiH nakon pobjede nacionalista

14.10.2014 07:10 SARAJEVO, 13. listopada 2014.(Hina), Nacionalisti, duboko podijeljeni oko budućnosti BiH, i dalje će vladati zemljom nudeći slabe nade u istinske promjene političkog sustava osmišljenog da okonča rat, ali neučinkovitog u miru, komentiraju u ponedjeljak svjetske agencije ishod općih izbora u BiH.

Nacionalističke stranke Bošnjaka, Srba i Hrvata zadržale su vlast nakon nedjeljnih izbora za nacionalne, regionalne i lokalne vlasti, piše Reuters. Među njima je SNDS čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika koji zagovara raspad BiH, SDA bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića koji želi jaku, unitarnu državu i hrvatski HDZ koji se zauzima za daljnju podjelu vlasti s ciljem stvaranja hrvatskog entiteta, ističe britanska novinska agencija.T a tri bloka godinama su dominirala političkom scenom, dijeleći vlast kroz složeni sustav etničkih kvota dogovorenih Daytonskim sporazumom kojim je okončan rat od 1992. do 1995., podsjeća agencija.

BBC piše da su izbore odredili nezadovoljstvo gospodarskim stanjem i političke napetosti u zemlji koja je iz rata izašla prije gotovo 20 godina. Napetosti između Bošnjaka, Srba i Hrvata ostaju velike i nakon rata u kojem je poginulo više od 100.000 ljudi, navodi britanski javni servis i podsjeća da je BiH jedna od najsiromašnijih zemalja Europe s nezaposlenošću od 44 posto, osobito mladih. Nade za članstvo u Europskoj uniji blijede zbog neuspjeha u ispunjavanju reformi, ističe BBC.

AFP ocjenjuje da će novoj vlasti biti teško iz krize izvući zemlju od 3.8 milijuna stanovnika od kojih gotovo 700.000 ili 18 posto živi u krajnjem siromaštvu. Podsjeća na val prosvjeda protiv siromaštva i korupcije u veljači i tekst zaključuje citatom iz Dnevnog avaza da "nitko nema razloga za slavlje", jer se pobjednici izbora moraju brzo uhvatiti u koštac s brojnim problemima.

Na izborima za tročlano predsjedništvo, pobijedili su Bakir Izetbegović i Dragan Čović kao predstavnici Bošnjaka, odnosno Hrvata, dok se za srbijanskog člana vodi neizvjesna utrka između kandidata ujedinjene oporbe u Republici Srpskoj Mladena Ivanića i Željke Cvijanović, kandidatkinje Dodikova SNSD-a. SDA je najveći dobitnik, a SDP BiH najveći je gubitnik općih izbora među strankama koje okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo, dok su istodobno najveće stranke s hrvatskim i srpskim predznakom podijelile utjecaj među hrvatskim i srpskim biračima.

Austrijska novinska agencija APA procjenjuje da će nakon izbora u BiH sve ostati po starom. "Nacionalisti i separatisti još su jednom pobijedili", piše APA.