Dnevne novosti

Leko: uskoro sjednica Predsjedništva Sabora o preferencijalnom glasovanju

15.10.2014 07:24 ZAGREB, 14. listopada 2014.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko najavio je da će, na tragu pisma koje mu je poslao predsjednik Republike Ivo Josipović, uskoro sazvati sjednicu Predsjedništva Sabora na kojoj će saborski klubovi pokušati pronaći konsenzus oko uvođenja preferencijalnog glasovanja već na idućim parlamentarnim izborima.

"Predsjednik Josipović imao je istraživanje stajališta javnosti o raznim političkim pitanjima, između ostalog i oko njegovog nacrta Ustava koji predlaže. U okviru tog istraživanja, uočio je da je većina hrvatskih građana za to i upozorava parlament kako je vrijeme da klubovi pokušaju naći konsenzus, kako bi već za ove izbore mogli uvesti preferencijsko glasovanje za zastupnike u Hrvatskom saboru i inače za predstavnička tijela", rekao je Leko novinarima u Saboru.

Napomenuo je da se i osobno u više navrata javno zauzimao za jači utjecaj građana na to tko će ih zastupati i predstavljati u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. "Također sam u nekim javnim nastupima govorio da se kompromitira politika i političari kada, bilo dužnosnici, a posebno zastupnici iz pozicije da su optuženi ili pod istragom, mogu aktivirati zastupnički mandat. Naprosto, tu je trebalo donijeti promjene koje će suspendirati zastupničku mogućnost dok traje ta situacija", rekao je.

Na sjednici Predsjedništva će, kaže, izložiti pismo predsjednika Josipovića i svoje stajalište, a klubovi će se odlučiti ovisno o svom mišljenju. Naglasio je kako je opravdano tražiti da se svi demokratski nastrojeni građani i institucije usmjere na izborno zakonodavstvo, kako bi se izbjeglo donošenje zakona po mjeri bilo koje stranke. "Izborni zakon mora omogućiti da se ostvare interesi što šireg kruga ljudi pazeći, naravno, da ga i stručnjaci obrade kako bi mogli naći primjereno rješenje za stabilnost vlasti, ali i za veći utjecaj građana na vlast", ocijenio je.

Novinari su Leku pitali je li politički korektno da Josipović dva mjeseca pred predsjedničke izbore svoje inicijative stavlja pred parlament. "Ako je u interesu hrvatskih građana, zašto bismo ocjenjivali na taj način djelatnost bilo koje institucije u Hrvatskoj. Ponekad i osobna namjera može biti korisna za cijelo društvo, ako smo konstatirali da postoje problemi u Ustavu, kao što je, recimo, referendumska problematika. Predsjednik, koliko znam, ne nudi ništa da se donese na brzinu", uzvratio je Leko.

Potvrdio je da je to prvo pismo predsjednika države koje je dobio otkad je na čelu Sabora te napomenuo da Predsjednik RH ima ustavnu obvezu koordinirati sve grane vlasti. "To je najbolje raditi kroz predstavničko tijelo, a to je parlament", dodao je. Leko je potvrdio i da je o Josipovićevu pismu obavijestio premijera Zorana Milanovića. "Dobio je pismo, čovjek će proučiti, vidjet ćemo se, imat ćemo stavove Vlade", kazao je.

Na pitanje spominje li Josipović u pismu mješoviti izborni sustav, za koji se javno zauzimao, Leko je dogovorio kako "postoje dvije razine - izrada novog Ustava i u okviru toga i izborno zakonodavstvo koje bi bilo djelomično riješeno u Ustavu i pitanje da se u Saboru pokuša dobiti konsenzus za preferencijalno glasovanje".