Dnevne novosti

Pusić: monetizacija ne ugrožava hrvatske interese

16.10.2014 07:08 ZAGREB, 15. listopada 2014.(Hina), Monetizacije autocesta ili davanje nekim drugim tvrtkama, uključujući možda i hrvatskim mirovinskim fondovima, na upravljanje nije ništa opasno ni nešto što na drugi način ugrožava hrvatske interese, ustvrdila je prva potpredsjednica Vlade i ministrica Vesna Pusić koja smatra i da trenutno nije realno očekivati izdvajanje HZZO-a iz državne riznice.

Podsjetila je da trenutačno ima nekih dijelova autocesta kojima ne upravlja hrvatska država, nego neke strane tvrtke koje ubiru cestarinu. "Uđu li u tu koncesiju hrvatski mirovinski fondovi, onda je to dugoročno jamstvo za mirovine, ali po mom mišljenju, sve što se radi, čak i najbolje i kad za posljedicu ima zaista dobre efekte, nužno je koliko god puta treba komunicirati s javnošću, reći ljudima, razgovarati, saslušati što misle.

To je ono što sam mislila i na što mislim i dalje", izjavila je novinarima potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na otvorenju poslijediplomskoga sveučilišnog studija diplomacije, interdisciplinarnog studija koji organiziraju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Sveučilište u Zagrebu.

Na pitanje o stajalištu Vlade prema izdvajanju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz državne riznice, Pusić je odgovorila kako se o tome raspravlja, a njoj se čini da u borbi protiv proračunskog deficita i u vezi s procedurom europskog semestra nije realno da HZZO izađe iz riznice. Na pitanje trenutno ili uopće, Pusić je odgovorila: "U ovom času ne. U ovom proračunu za sljedeću godinu - ne."