Dnevne novosti

Rusija neće priznati Kosovo, Srbija ne uvodi sankcije Rusiji

17.10.2014 07:08 BEOGRAD, 16. listopada 2014.(Hina), Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak u Beogradu da Srbija i Rusija imaju čvrste političke odnose i da Kremlj neće mijenjati stajalište o Kosovu čiju neovisnost ne priznaje, dok je srbijanski premijer Aleksandar Vučić ponovio kako Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji održanoj nakon sastanka s ruskim predsjednikom premijer Vučić kazao je da Srbija neće Rusiji uvoditi sankcije istodobno istaknuvši kako Srbija ne odustaje od Europske unije. "Sramota me je ponavljati da nismo uveli sankcije i da ih nećemo uvoditi. To ova vlada zasigurno neće učiniti", kazao je Vučić istaknuvši istodobno da se Srbija nalazi na europskom putu te da od toga puta neće odustati, a da je zahvalna Rusiji što to poštuje i ne vrši bilo kakav pritisak na da odustane od europskog puta.

Ruska Federacija je uvijek štitila Srbiju, ali i Srbija je pokazala da je prijatelj Rusije i u teškim trenucima, kazao je srbijanski premijer. Ruski predsjednik Putin rekao je, nakon što su predstavnici Rusije i Srbije potpisali niz sporazuma o suradnji, da se gospodarski odnosi dviju zemalja razvijaju "vrlo dobro" te da Srbija i Rusija imaju čvrste političke odnose. Istaknuo je kako se stajalište Moskve prema pitanju Kosova neće mijenjati te da Rusija očekuje konstruktivan dijalog s Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS) kada Srbija dođe na čelo te organizacije.

Putin je dodao da se kosovsko pitanje rješava sukladno Rezoluciji VS UN 1244 i da će Rusija zadržati takvo stajalište i ubuduće. "Zahvaljujem predsjedniku Nikoliću i premijeru Vučiću na pozivu. Razgovori su prošli u konstruktivnom, radnom ozračju. I naši trgovinsko-gospodarski odnosi se razvijaju veoma dobro", rekao je Putin. Srbijanski premijer također je priopćio da je od ruskog predsjednika dobio suglasnost za izvoz u Rusiju Fiatovih automobila koji se proizvode u Kragujevcu te da je dogovoren značajniji izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju.

U razgovorima je bilo riječi i o povećanju robne razmene i rješavanju nekih pitanja iz područja energetike, kazao je srbijanski premijer. Ruski predsjednik boravi u jednodnevnom posjetu Beogradu gdje nazoči vojnoj paradi povodom 70. obljetnice oslobađanja Beograda u drugom svjetskom ratu, u čemu su sudjelovale i postrojbe Crvene armije.