Dnevne novosti

Bauk: uvođenje preferencijalnog glasovanja otvara izborni proces građanima

17.10.2014 07:20 ZAGREB, 16. listopada 2014.Hina, Ministar uprave Arsen Bauk drži da moguće uvođenje preferencijalnog glasovanja na parlamentarnim izborima neće privući veći broj birača, ali će pokazati "određeni stav političkih struktura da se izborni proces otvori građanima".

"Mislim da samo po sebi neće, ali to pokazuje određeni stav političkih struktura da se ipak u tom dijelu otvori izborni proces građanima", rekao je Bauk novinarima upitan može li preferencijalno glasovanje povećati izlaznost na izbore. Najavljuje i da će, ako se uvede preferencijalno glasovanje na parlamentarnim izborima, doći i do izmjena zakona o lokalnim izborima. "Nakon što bude promijenjen zakon o izborima zastupnika promijenit ćemo i zakon o lokalnim izborima i preferencijalno glasovanje uvesti na izborima za gradska i općinska vijeća i za županijske skupštine", rekao je.

Dodaje da će se pritom morati intervenirati i na izborima za županijske skupštine i gradska vijeća velikih gradova koje će se, zbog tehničkog razloga, podijeliti u izborne jedinice. "U slučaju Grada Zagreba bio bi 51 kandidat na svakoj listi, to bi bio malo preveliki glasački listić, ali o tom potom", objasnio je. Novinari su ga pitali i kakvi su izgledi da se predsjednički izbori održe u siječnju iduće godine, kako bi se izbjeglo glasovanje u vrijeme blagdana na što je Bauk odgovorio da je na dosadašnjim predsjedničkim izborima bilo različitih situacija.

U medijima se nagađa da bi datum održavanja predsjedničkih izbora, upravo zbog blagdana, mogao biti 11. siječnja. "Nekad su se blagdani izbjegli, nekada nisu. Svejedno je, jer su izbori protekli regularno, pobijedio je onaj koji je imao najviše glasova i mislim da to nije imalo utjecaja na izbornu kampanju", kazao je Bauk.