Dnevne novosti

Bauk: 2013. za provedbu Ustavnog zakona o manjinama 138 milijuna kuna

20.10.2014 07:12 ZAGREB, 17. listopada 2014. (Hina), Hrvatska Vlada i lani je ulagala napore za što potpunije osiguranje prava pripadnika nacionalnih manjina, rekao je ministar uprave Arsen Bauk izvješćujući Hrvatski sabor o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.
Za provođenje Ustavnog zakona država je lani ukupno utrošila nešto više od 138 milijuna kuna, izvjestio je Bauk. Može se, kazao je, konstatirati da su se u svim područjima provodile aktivnosti koje su doprinijele ostvarivanju prava pripadnika manjina. Rekao je da bi Izvješće za 2013. trebalo obuhvatiti i događaje vezane za postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru, ali da se uvodno neće posebno referirati na tu temu. Neće, pojasnio je, to učiniti s obzirom na opasnost da ta tema skrene raspravu sa ostalih tema iz Izvješća.

Ministar kaže da je izrađena analiza statutarnog uređenja ostvarivanja prava na ravnopravnu službenu uporabu jezika i pisma manjina u lokalnim jedinicama koja je pokazala da u manjem broju tih jedinica statuti nisu ili nisu u potpunosti usklađeni s Ustavnim zakonom i Zakonom o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina. Stoga je neophodno, ističe, da Ministarstvo uprave prema tim jedinicama poduzme odgovarajuce mjere. Bauk kaže da je lani znatno povećan broj izdanih osobnih dvojezičnih iskaznica, posebno za pripadnike talijanske nacionalne manjine.

Meuđutim, razina ostvarivanja prava na korištenje jezika i pisma u postupcima pred upravnim tijelima i sudovima ostala je na vrlo niskoj razini. U odnosu na zastupljenost pripadnika manjina u tijelima državne uprave, stručnim službama i uredima Vlade, lani je u odnosu na 2012. godinu vidljivo povećanje udjela s 3,38 na 3,51 posto, rekao je, među inim, Bauk.